Камери за заснемане на дивеч

5/5 - (1 vote)

Съвременните ловци вече разполагат с усъвършенстван арсенал, който им осигурява разнообразни начини за проследяване на дивеча. Пример за това са и така наречените ловни камери, които напоследък добиха голяма популярност.

Какво представляват модерните ловни камери със сим карта?

Освен в лова, те намират и друго приложение, например при извършването на разнообразни природозащитни дейности, тъй като са в състояние да предоставят ценна информация за определена популация, обитаваща конкретен район. Благодарение на тези съвременни технически средства, могат да се уточнят важни детайли, като например местата за хранене и поене на животните, да се наблюдават и анализират техните навици, както и всичко останало, което е предмет на изследване.

Преди време техническите ограничения не позволяваха получаване на данни на голямо разстояние, но днес този проблем вече не съществува и не е нужно да се обхождат непрекъснато камерите, инсталирани в гората.

Някои горски камери са снабдени с инфрачервен сензор, който засича движението. По този начин, ако животните често се появяват в кадър, камерата може да работи дълго време.

Модерните фотокапани дават възможност да се снима дори през нощта, тъй като са оборудвани с инфрачервено осветление, което обаче остава невидимо за очите на животните.

Също така, много от устройствата автоматично преминават в черно-бял режим, когато светлината намалее, което осигурява получаването на по-добри изображения. За запазване на кадрите е предвидена карта памет.

Едно от големите предимства на съвременните скрити камери е това, че те не могат да бъдат повредени от лоши метеорологични условия като влага, твърде ниски или твърде високи температури. Те могат да функционират през цялата година, дори и при екстремни температури – от минус 40 до плюс 70 градуса.

Колкото до инфрачервените сензори, обикновено те работят на разстояние от двадесет до тридесет метра. Камерата разполага с определени настройки, които могат да бъдат променени при желание на собственика, за по-добро приспособяване към конкретната околна среда. Съществуват и такива модели, които се настройват напълно автоматично.

За да се гарантира работата на устройството, се използват акумулаторни батерии. Съвременните фотокапани могат да работят автономно от няколко седмици до няколко месеца.

Как да ловувате с ловни камери

Ловът от засада понякога може да бъде доста тежък – влажността, влагата и студът, особено при дълго застояване, си казват думата и ловецът бързо се изморява. Ако обаче използвате скрити камери, бихте могли да планирате всичко до последния детайл.

Обикновено те се инсталират на места, където е достъпен широк изглед. Разбира се, важно е да не се допуска изгледът на камерата да бъде блокиран от клоните на дървета, както и капанът трябва да се фиксира в определени зони. Това могат да бъдат например места за водопой или зони, в които са поставени хранилки.

Така ще бъде изучен подробно графикът на животните и ловецът ще избере най-подходящото време за своята поява. Тоест, той има възможност да се подготви много по-добре за предстоящия лов. По принцип, специалистите препоръчват да се пристига на мястото час или час и половина преди животните.

Избор на камера за лов

Днес на пазара се предлагат много различни модели. За да намерите най-подходящия, трябва да сте наясно с функциите, които те предлагат.

Важно е да се обърне внимание на качеството на матрицата. Тя следва да притежава висока разделителна способност, за да се осигурят кадри с високо качество.

Ъгълът на снимане е още един важен аспект, а също и това колко дълго камерата може да остане в режим на готовност. Това е от съществено значение, особено ако собственикът живее далеч от местата, където ловува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.