Кои храни са нетрайни или бързоразвалящи се?

Гласувайте (1-5)

Всеки е купувал храна, която а следващият ден вече е загубила своите вкусни и хранителни качества. Храни от тип бързоразвалящи се са тези, които в зависимост от вида на храната като месо, морски дарове, ако не се съхраняват правилно в хладилник то те са нетрайни и дори може да е опасно да бъдат консумирани. Има списък с храните, които са нетрайни. Нужно е да преминат през специална обработка за елиминиране на бактериите, които се съдържат в храната. Голямо влияние има и температурата върху бактериите при обработката на храната. Най-силно влияещият фактор на развитието на бактерии е температурата.Храната трябва така да се приготви, че да се премахнат напълно развиващите се бактерии. Така се осигурява максимална трайност и безопасност на храните.

Както се извършва редовна проверка на пожарогасители и всички нужни обезопасителни уреди, които трябва да присъстват в една кухня, то така и храната има нужда от проверка и специални печати, които гарантират на потребителя че храната е годна за употреба.
Нека обърнем внимание на бактериите. Те се размножават много бързо в опасната зона. При топла и влажна среда популацията им нараства. Бързоразвалящите храни, които биват съхранявани в температурния обхват от 4.5 °C и 60 °C предоставят точната среда за развитие на бактерии, които лесно пируват и се размножават със скоростта на светлината.

Представете си един възникнал пожар, за който разбира се е нужно да има пожарогасители- ремонт, които са направени, за да може да се потуши.Тук при тази храна е ако не се вземат потушителни мерки, то храната ще има само бактерии. Дори и прекарани около два часа в една такава опасна зона, то продуктите ще са развили твърде много бактерии и храната следва да бъде изхвърлена. Помислете добре, вие как съхранявате своята храна?

Още по темата:

Празнични пържени кюфтета

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.