Кои играчки са безопасни за вашето дете

Гласувайте (1-5)

Бебетата и малките деца са в разцвета на своето развитие, така че са възприемчиви към нови преживявания и любопитни към света около тях по начин, различен от този на другите възрастови групи. Затова родителите са по-склонни да се интересуват от въпросите, свързани с  безопасността им, когато става въпрос за играчки, особено за ярки и цветни, но притежаващи например малки части или остри ръбове. Бебетата и малките деца са изключително любопитни, така че е много важно забавленията им да бъдат правилно подбрани и да им осигуряват максимална безопасност по време на игра.

Производителите са склонни да произвеждат богат асортимент от продукти, специално предназначени за най-малките – такива продукти са много търсени на пазара. Вероятно сте забелязали, че повечето играчки в наши дни са ароматизирани. Това не е нещо лошо, но прави малко по-трудно да се разбере кои играчки са безопасни. Неароматизираните играчки са чудесни за бебета и малки деца, но не са много интересни за игра на детето ви. Причината –  няма сетивно възприятие, така че те изобщо не помагат за развитието на двигателните им умения.

Някои играчки имат специфични миризми, поради материала, от който са изработени или от самия процес на производство Тези играчки обикновено отделят неприятен аромат, който може да се окаже дори опасен за здравето на вашето дете. Най-често срещаните играчки с такива миризми са пластмасови играчки, изработени от поливинилхлорид (PVC). PVC често се използва за играчки, тъй като е евтин и може да бъде оцветен или декориран. Поради тази причина е подходящ за реализиране на  всякаква форма или дизайн. Въпреки това, ако сте запознати с технологията му на производство, сигурно знаете, че PVC съдържа в структурата си фталати, които при определени условия са вредни за хората, животните и околната среда. Проучвания доказват, че те могат да причинят здравословни проблеми при хората, защото се отделят по-интензивно при по-висока температура. Понякога оцветяващите покрития също могат да представляват опасност при поглъщане (например тези, съдържащи олово)…

Освен да бъдат безопасни, добрите играчки за малки деца трябва да бъдат съобразени с техните етапи на развитие и нововъзникващи способности. На пазара днес могат да бъдат намерени множество играчки за малките, които няма да причинят някакъв дискомфорт или нараняване по време на забавленията. Също така не можем да не споменем, че креативните родители винаги могат да измислят различни игри с децата си и да ги играят заедно с тях. Това е вълнуващо не само за децата, но и за възрастните. По този начин не само ще прекарате безценно време с детето си, но и ще сте сигурни, че нищо няма да му навреди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.