Кои са най-популярните видове кафе

Гласувайте (1-5)

Когато си говорим за кафе, повечето хора си представят една определена напитка. В повечето случаи това е еспресо, което ние си модифицираме, за да ни пасва на вкуса. Някои слагат сметана, други мляко, трети просто го обичат дълго, но в крайна сметка за повечето от нас кафето има само един вид.

За щастие, не ни трябва много търсене, за да видим колко различни видове кафе всъщност има. Можете да се разгледате по магазините като Cafemag.bg и ще видите огромното разнообразие. И въпреки това повечето от нас не правят разлика. Днес обаче ще се опитаме да променим това, като ви запознаем с различните видове кафе, техните блендове и вкусове.

Двата основни вида: Арабика и Робуста

Най-вероятно сте чели на опаковките с кафе, че то е арабика, робуста или смесица от двете. Това може да ви е оставило с впечатлението, че това са единствените видове кафе. Всъщност това донякъде е истина. Заедно с кафе либерика това са трите основни представители на семейство Брошови, на което е член кафето.

Всички останал видове кафе произтичат от тези основни представители. Тук обаче се крие тайната – независимо, че две едни и същи растения може да са „арабика“, техният вкус може да е много различен. Той зависи от страшно много неща и именно затова е грешно да мислим за кафето като просто „Арабика“ или „Робуста“.

От какво зависи вкусът на кафето?

Почвата, климатът и температурата, при която е било отглеждано кафето, са много важни за неговия вкус. Освен това някои земеделци култивират специфични сортове кафе, които макар да са свързани с техните големи видове, имат и своите различия във вкуса.

Така например съществуват много етиопски видове кафе, които по същността си са „Арабика“, но имат своя специфичен вкус. Другите разклонения на Арабиката са Типика и Бърбън. Най-вероятно обаче не сте чували за тях, тъй като те отново са си Арабика, просто носят различни нотки. Много от Бърбън разновидностите например имат какаов привкус и аромат.

Интересното за Робуста кафето е, че то всъщност е с много повече кофеин, но и като качество обикновено е по-лошо. Използва се най-вече за еспресо блендове и няма толкова различни разновидности като Арабиката. Познати са Тимор и Катимор, които и без това са доста близки помежду си.

Ако искате да се насладите на качествени кафе зърна обаче, намерете си 100% арабика, която идва от Етиопия например. Направете си колекция от различни арабика сортове и сами ще видите, че разликата е значителна, независимо дали принадлежат към един и същи представител на семейство Брошови.

В крайна сметка обаче е важно и да знаете защо пиете кафе. Ако обичате вкуса му, но цените най-вече кофеиновото му съдържание, тогава еспресо бленд с робуста е по-добър избор от арабиката, тъй като има двойно повече кофеин. Да, вкусът може да е по-беден, но действието  му ще е по-добро!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.