Кои са най – отровните паяци на Земята?

Гласувайте (1-5)

Дали ще пълзят с осемте си крака по земята или ще бягат от скривалищата си, готови да уловят поредната плячка, някои паяци могат да бъдат истински кошмар. Съществуват различни видове, чиято отрова може да бъде доста опасна. Тя, всъщност може да ви убие след ухапване. В парковете на градовете е задължително да се обработва срещу паяци, кърлежи, хлебарки и други вредители. Не всички паяци, обаче са отровни. При ухапване от неотровен вид, болката продължава около час. Но, ако отровен паяк ви засегне, няма съмнение, че болката ще се задържи повече от 24 часа. Отровата ще атакува нервната система или жизненоважни органи. Има хора, които харесват членестоногите и не се страхуват да ги погалят или да си вземат такъв домашен любимец, но съществуват и такива, които изпитват ужас веднага щом ги зърнат. Независимо дали паяците ви харесват или не, добре е да разпознавате опасните сред тях, за да може да се предпазите навреме. Въпреки че голяма част от тях не се срещат в България, много екзотични и често посещавани дестинации, са дом на едни от най – опасните паяци на Земята.

Един от най – отровните паяци в света е Бразилския паяк – скитник. Среща се в Южна и Централна Америка. Може да бъде много агресивен и опасен. Отровата му съдържа мощен невротоксин, който в по – голямо количество може да доведе до парализа и задушаване.

Опасен представител на рода Latrodectus е паякът Черната вдовица. Името й идва от факта, че изяжда мъжкия след чифтосване. Нейното ухапване може да бъде смъртоносно. Само в САЩ, в периода между 1950 – 1959г., са докладвани 63 смъртни случая.

Кафевият паяк отшелник, както и неговият подобен вид – Чилийският отшелник, са изключително отровни. Едно от най – ужасяващите последствия на техните ухапвания, е некрозата – разпад на тъканта в  мястото на поражението. Около 14% от симптомите са системи, което означава, че инфекцията засяга цялото тяло. Чилийският отшелник е още по – токсичен, тъй като може да причини бъбречна недостатъчност.

В България най – опасния представител сред членестоногите е, Черния паяк. За щастие, той се среща рядко и напада, само ако е раздразнен или докоснат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.