Колко е досадно да работиш в счетоводна къща

Гласувайте (1-5)

Из интернет има цял куп статии на тема колко е хубаво да работиш като счетоводител. Колко себеутвърждаващо и вълнуващо е по цял ден да осчетоводяваш фактури, да следиш плащания към доставчици и да размишляваш около последните промени по Закона за ДДС. Но истината е, че повечето статии по темата са абсолютни глупости – те са писани от разни знайни и незнайни творци, опитващи се да класират сайтовете си в търсачките по думите “счетоводна къща”.

И компенсирайки творческото си безсилие и липса на въображение и креативност, се опитват да представят работата в счетоводна къща като нещо невероятно хубаво за всеки човек. Обаче пропускат да споменат, че този тип професия е подходяща само за определен тип хора. Затова ако по стечение на обстоятелствата работите в счетоводна къща, по-добре не се задълбочавайте твърде много в материята на счетоводството. И не си мислете да се развивате в тази посока. Защото недостатъците са сериозни. Ето ги и тях:

Първо, работата като счетоводител ще убие всяка креативност в мисленето ви. Креативните, комбинативните и надарените с въображение счетоводители има доста сериозна вероятност да попаднат в затвора заради данъчни престъпления. Вие просто трябва да четете едни тъпи закони, и да изпълнявате написаното в тях – без значение дали искате или не. Ще се чувствате като “кон с капаци”. Освен това е доста трудно да започнеш работа  като счетоводител ако ти липсва опит – работодателите винаги търсят хора със стаж.

Работата в счетоводна къща често е скучно и депресиращо занимание. Знаете ли защо счетоводителите нямат чувство за хумор? Добрият хумор е изненадващо и нелогично съчетание на мисли и чувства. Тази концепция е неразбираема за един счетоводител, свикнал да чете закони и наредби, да прехвърля пари от сметка в сметка докато накрая не остане и следа от тях.

Счетоводителят разбира нещата буквално. Затова за него е лесно да разбере и запомни различните процедури, закони и наредби. Но това го прави неспособен да вникне в красотата на иронията, хиперболизирането на факти и постъпки. Въображението им сякаш е сведено само до настоящия свят, пълен с факти, числа и сметки. Вероятно не бихте искали да бъдете като тях – затова ако работите в счетоводна къща, вършете си работата, но в никакъв случай не се асоциирайте с нея.

2 thoughts on “Колко е досадно да работиш в счетоводна къща

    1. Нека се надяваме, че през изминалите години авторът ни е срещнал много счетоводители, способни „да вникнат в красотата на иронията, хиперболизирането на факти и постъпки“ :).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.