Колко вредни са бързите храни наистина?

5/5 - (1 vote)

Съществува мисленето, че ако нещо се приготвя бързо (например пица), то е вредно. Все пак това означава, че е изпържено в куп мазнина или запечено с нея, нали? Или пък се използват други трикчета, с които готвенето е лесно, но не много здравословно…

Макар това да е масовото разбиране, то не е винаги правилно. Тъй като в доставка на храна София се развива бързо, можем да видим какви опции има за поръчка. Масово това са споменатите пици, но в днешно време можете да си поръчате бургери, паста, риба и много други. Приготвят ли се бързо? Да. Нездравословни ли са? Зависи.

Всъщност по бързина на приготвяне салатите държат челни позиции. А никой не би казал, че една салата е нездравословна, нали? Разбира се, може и да не е много полезна, ако е залята с майонезен дресинг, купища мазнина и модерните сладки заливки, но повечето салати не са такива.

От друга страна, ако един бургер е приготвен правилно, тъй може да бъде много полезен. Чистото телешко месо съдържа много полезни вещества, хубавото сирене също, а в бургерите често се слагат и зеленчуци. А и истинските бургери се пекат, не се пържат, така че няма защо да се притеснявате за излишни мазнини.

Същото важи до известна степен и за пицата. Хубавото тесто се прави от хубаво брашно, което спокойно може да бъде пълнозърнесто. Много ресторанти в момента го предлагат като опция. Освен това качествената пица трябва да се приготвя с хубав доматен сос и прясна моцарела – все неща, които са полезни за нашето тяло. Пълнозърнестото брашно ни дава необходими вещества като магнезий, манган, фибри и други. Моцарелата пък има калций, витамин D, цинк и много други витамини и минерали.

Както става ясно, по-важно е откъде ще си поръчате бързата храна, а не каква е тя. Разбира се, ако бургерът е пържен, а не печен и пицата се прави по „българския“ начин, тогава имате основание да се притеснявате. Но все повече ресторанти залагат на качеството, за което трябва да сме им благодарни.

Честно казано дори не се налага да търсите такъв ресторант. С платформи за поръчка като тази на Foodpanda е лесно да си намерите хубава храна. Там ресторантите пишат какво се съдържа във всяко ястие и сами можете да прецените дали си струва.

Не забравяйте, че е и изцяло ваше решения как се храните. Не е задължително да си поръчвате пица или бургер, дори да са здравословни. Ако искате нещо с по-малко калории, спокойно можете да изберете салата, риба и плодов десерт, а не примерно бургер и шоколадов мус.

Малките избори имат голямо значение за здравето ни, но е важно и да знаем какво се съдържа в храната. Не се плашете от бързата храна, ако е качествена, но все пак я съобразявайте и с нуждите на тялото. Винаги разчитайте на по-малко преработени храни, за да сте сигурни, че извличате максимума от полезни вещества във храната, която ядете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.