Концентриращ слънчев колектор

Гласувайте (1-5)

Слънчевите колектори биват различни по вид като днес ще ви представим така наречените „концентрирани слънчеви колектори” и тяхното приложение. Обикновено този вид колектори биват употребявани за промишлени нужди от от електроенергия заради достигането на високи температурни нива.

Както става ясно от името „Концентриращ слънчев колектор” при него е използван концентратор имащ свойството да повиши температурата на топлоносещият елемент.

Концентриращият се слънчев колектор извършва движения, за да следи местоположението на слънцето като това е нужно за постигането на постоянен фокус на концентрираната енергия идваща от слънцето върху приемната зона вместо да отива настрани.

За да се постигне всичко написано по-горе биват използвани устройства носещи името „хелиостати” помагащи за нон-стоп ориентир относно посоката на слънцето. Въпросните устройства са може би един от най-важните елементи при вида „концентриращи слънчеви колектори”.

Видове концентратори

Видовете концентратори са много и ние няма да отделяме внимание на всеки от тях. Може би трябва да кажем, че най-популярни са концентратори с параболична форма, като степента на концентрация е седемдесет и пет пъти при ефективност десет процента и температура четиристотин градуса.

На второ място слагаме параболидните концентратори чиято степен на концентрация е триста пъти при ефективност двадесет и три процента и температура седемстотин и петдесет градуса.

Съществуват и концентратори, които благодарение голямо количество огледала с точна форма, пренасочват енергията от слънцето към кула приемник като по този начин степента на концентрация е осемстотин пъти.

Недостатъци на концентриращите слънчеви колектори

Може би единственият минус на концентиращите слънчеви колектори идва от факта, че зависят от директната слънчева светлина и са слабо ефективни при поява на гъсти облаци.

В обобщение

Днес слънчевите колектори Sunstar.bg намират широка приложение и се радват на истинска популярност. Благодарение на новите решения в тази област се създадоха параблични концентриращи колектори, които вършат работа дори при облачно време. Те са издръжливи на атмосферни условия като сняг, дъжд и други и дори се самопочистват при накланяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.