Коронавирус COVID-19 – полезна информация

5/5 - (1 vote)

Светът е обхванат от пандемия! Досега със свито сърце и вяра в хепиенда се наслаждавахме на касови екшъни, където добрите побеждаваха лошия вирус. Уви, някои ужасяващи сцени вече прескочиха от екрана в реалния живот. Време е добрите да победят. Но също така е време да осъзнаем, че тази победа зависи и от мерките, които прилагаме и спазваме ежедневно!

В публикацията Коронавирус – истини и заблуди“ ви запознахме с някои важни факти относно този враг № 1 за човечеството в момента. Днес предлагаме още полезна информация. Тя е общодостъпна, но не е излишно да бъде поднесена на вашето внимание и тук.

Коронавирус COVID-19 – какви са симптомите?

Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми, включително:

 • повишена температура;
 • суха кашлица;
 • затруднено дишане;
 • болки в мускулите;
 • лесна и бърза умора.

В напреднал стадий на болестта се очаква и развиване на:

 • тежка пневмония;
 • остър респираторен дистрес-симптом;
 • сепсис и септичен шок.

Коронавирус COVID-19 – кои лица са по-предразположени към заболяване?

Изследваните случаи по света показват, че най-голям е рискът от тежко протичане и усложнения при:

 • възрастни хора;
 • лицата с някои съпътстващи заболявания, например сърдечни заболявания, артериална хипертония,  чернодробни заболявания, диабет, респираторни заболявания и др.

Коронавирус COVID-19 – кога трябва да се изследваме?

Трябва да се изследваме, ако развием остра респираторна инфекция (с кашлица, повишена температура, затруднено дишане…), особено ако в рамките на 14 дни преди това сме били в близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19.

При завръщане в България от страни с висок риск се спазват валидните към момента на пристигане изисквания (изследване, карантина и др.).

Коронавирус COVID-19 – предпазни мерки.

Основните предпазни мерки включват:

 • Миене или почистване с дезинфектант на алкохолна основа на ръцете след грижи за болно лице, преди, по време и след приготвяне на храна, преди хранене, след ползване на тоалетна, при видимо замърсяване, след досег с животни, след пипане на повърхности, за които се очаква, че са замърсени (дръжки на врати, парапети, банкноти и монети, рафтове в търговски обекти и др.)…
 • Покриване на устата и носа при кихане и кашляне не с дланта, а със свивката на лакътя или със салфетка, която веднага след това се изхвърля.
 • Избягване на контакти с лица, които кихат и кашлят.
 • Избягване на пипане на устата, очите и носа с непочистени ръце.
 • Спазване на разстояние от поне един метър до други лица (при движение на обществени места, чакане на опашки, в превозни средства и др.).
 • Ползване на маска, която изцяло да покрива устата и носа; маската да не се пипа след поставяне и да се изхвърля след ползване, ако е еднократна.
 • Поддържане на чистота и редовно дезинфекциране на работните места, обществените места и др.

Кой трябва да ползва предпазна маска?

Медицинските маски от текстилна материя, предлагани в аптеките, са ефективни при носене от заболяло лице. Те не позволяват на пръските, отделяни при кихане и кашляне, да попаднат върху околни лица и предмети.

Ако на здраво лице се налага да посещава места със струпване на хора, медицинската маска не може да го предпази напълно, защото очите и лицето му не са защитени. Но все пак носенето на медицинска маска в тези условия е за предпочитане пред незащитено излагане на риск.

Медицинските маски са за еднократна употреба и трябва да се сменят често.

Здрави лица могат да се защитят от вдишване на частици чрез т.н. филтриращи или изолиращи маски. Те се предлагат в магазините за лични предпазни средства, различават се по конструкцията си, по степента на защита и са много по-скъпи.

Ето и някои полезни видеоматериали:

1. Как да се предпазваме и правилно да мием ръцете си след замърсяване.

2. Как в случай на спешна нужда бързо да приготвим еднократна предпазна маска (такава маска може да се използва за кратко, и то единствено ако наистина няма друга алтернатива!).

Coronavirus GIF - Find & Share on GIPHY

3. Общи правила за безопасност при риск от коронавирус.

4. Съвети за ефективно предпазване от Българската редакция на  Радио Китай.

Още по темата:

Коронавирус – истини и заблуди“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.