Коронавирус – истини и заблуди

5/5 - (1 vote)

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които са често срещани и обикновено са свързани с леки заболявания, подобно на обикновената настинка.

Новите коронавируси (nCoV) са нови щамове, които не са бил идентифицирани по-рано при хора.

Върлуващият в момента нов коронавирус е идентифициран в Китай (град Ухан) и първоначално е бил известен като 2019-nCoV. Вече официално носи името COVID-19.

Коронавирусите са зоонотични, което означава, че обикновено се разпространяват между животни. Макар и по-рядко, коронавирусите могат да се развиват / променят и да заразят хора.

Начинът на предаване не винаги е известен, но обикновено се счита, че вирусите се разпространяват по въздушно-капков път от пръски при кашлица или кихане, когато хората са в близък контакт.

Какво следва да се разбира под „близък контакт“?

Най-общо това е:

  • Грижи или живот с човек, за когото се знае, че е заразен с вируса, при пребиваване на разстояние до 2 метра или в помещението / зоната за грижи на пациент с вирус, без да се носят лични предпазни средства.
  • Директен контакт с капчици / пръски от кашлица или кихане от лице, засегнато от вируса.
  • Когато човек докосне повърхност, замърсена със секрети от носител на инфекция и след това докосне устата, носа или очите си.

Коронавирусите се различават по тежестта на инфекцията, която причиняват. Честите признаци на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи коронавирусът може да причини пневмония, дихателни проблеми, бъбречна недостатъчност, а понякога и смърт.

Вероятността да се заразим от човек, който няма никакви симптоми, е малка, но съществува. При много хора симптомите на COVID-19 са леки. Това е така най-вече в ранните стадии на заболяването. Ето защо не можем да изключим риска от предаване на COVID-19 от човек, който не се чувства болен и има например само лека кашлица.

COVID-19 – някои истини и заблуди.

Вярно ли е, че COVID-19 се разпространява само в райони с горещ и влажен климат?

Не. Според актуалните данни можете да се заразите във всички климатични области. Ето защо мерките за защита не трябва да се пренебрегват.

Престоят на открито при ниски температури намалява ли риска от заразяване?

Не. Телесната температура на здрав човек е в диапазона от 36,5° до 37° С независимо от температурата на околната среда или времето. Следователно няма причина да се смята, че престоят на открито в студено време помага да се преборим с коронавирусната инфекция или с други заболявания.

Можем ли да се излекуваме в гореща водна вана?

Не. Вземането на гореща вана няма да ви избави от инфекция с COVID-19. Нормалната телесна температура варира от 36,5° C до 37° C, независимо от температурата на водата във ваната или душа. Напротив, престоят в твърде гореща вана може да бъде вредно за организма и да причини дори и изгаряния.

Можем ли да се заразим след ухапване от комар?

Не. Новият коронавирус COVID-19 е респираторен вирус, предаван главно чрез въздушни капчици / пръски, т.е. в резултат на вдишване на капки, отделяни от дихателните пътища на пациента (например чрез кашляне или кихане), както и капки слюнка или секреция от носа. В момента няма информация за възможността за предаване на COVID-19 чрез ухапвания от комари.

Вярно ли е, че електрическите сушилни за ръце могат да унищожат коронавирус COVID-19?

Не. За да предотвратите коронавирусната инфекция трябва редовно да третирате ръцете си със съдържащ алкохол антисептик или да ги измивате със сапун и вода.

Вярно ли е, че ултравиолетовата дезинфекционна лампа (UV лампа) може да унищожи коронавирус COVID-19?

UV лампите не трябва да се използват за облъчване на ръцете или други области на кожата, тъй като ултравиолетовите лъчи могат да причинят изгаряния / обриви.

Вярно ли е, че третирането на цялата повърхност на тялото с етанол (етилов спирт) или белина може да унищожи новия коронавирус COVID-19?

Не. Третирането на цялото тяло с алкохол или белина няма да унищожи вирусите, които вече са навлезли в организма. Използването на такива вещества може да навреди на кожата и лигавиците (очи, уста…). Трябва да се помни, че както алкохолът, така и белината могат да бъдат ефективни средства за дезинфекция на повърхности в сгради, превозни средства и др., но само ако се използват при спазване на правилата за безопасност.

Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предпази от заразяване с коронавирус COVID-19?

Не. Според някои съобщения редовното изплакване на носа със солев разтвор може да ускори възстановяването от обикновена настинка. Няма убедителни доказателства относно ефективността на редовното третиране на носа с физиологичен разтвор като средство за предотвратяване на респираторни инфекции.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли от новия коронавирус?

Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу грип не осигуряват защита срещу COVID-19. Вирусът е нов и различен, затова се нуждае от собствена ваксина.

Чесънът предпазва ли от заразяване с коронавирус?

Чесънът е здравословен продукт с определени антимикробни свойства. По време на настоящата епидемия обаче няма данни за положителни резултати от приема на чесън като средство за предотвратяване на инфекция с новия коронавирус.

Вярно ли е, че само по-възрастните хора могат да се заразят с новия коронавирус или младежите също са изложени на риск?

Не. Представители на всички възрастови групи могат да се заразят с коронавирус COVID-19. Възрастните хора и хората с определени заболявания (като астма, диабет, сърдечни заболявания…) са изложени на повишен риск от развитие на тежки форми на коронавирусна инфекция.

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на COVID-19?

Не, антибиотиците не действат срещу вируси. Те позволяват да лекуваме бактериални инфекции. Новият коронавирус COVID-19 е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани за COVID-19, не е изключено да ви назначат лечение с антибиотици, тъй като е възможно да развиете и бактериална инфекция.

==================

При изготвянето на статията са ползвани материали на

Още по темата:

Коронавирус COVID-2019 – полезна информация

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.