Кой всъщност е Дядо Коледа?

5/5 - (1 vote)

Пак е декември и пак празничната шумотевица обгръща всичко около нас. Светлини, гирлянди, промоции, мечти за по-добър утрешен ден / месец / година.

И отново по улиците е Дядо Коледа – неизменният благ старец с бялата брада и червените дрехи, вдъхващ надежди у децата… а и не само у тях.

Кой всъщност е Дядо Коледа? Кога е роден? Откъде са корените му? Вярно ли е, че е рекламен продукт на Кока Кола, както знаещи и недотам знаещи упорито твърдят?

Ако питате елфите, Дядо Коледа е толкова стар, че разполага с оригинален екземпляр от Десетте Божи Заповеди. А по време на детството му небесната дъга е била черно-бяла. Елфски хумор…

Говори се, че Дядо Коледа е на 1748 години, но е спрял да брои рождените си дни, когато навършва 550 години. Сигурно е така.

А иначе… Той е исторически и митологичен герой, произхождащ от западната християнска култура. Негов прародител е Свети Николай от древногръцкия град Мира. През средновековието в чест на неговия имен ден на децата са се раздавали подаръци.

В Англия Дядо Коледа се появява през 16-ти век през управлението на Хенри VIII. Холандия, Белгия и Германия също имат свои предшественици на добрия старец.

Статия в списание от 1853г., която разказва за американски коледни обичаи на британските си читатели, се описва традицията за оставяне на детски чорапки в очакване на подаръци след Бъдни вечер.

През 1902г. излиза придобилата широка известност детска книга на Лиман Франк Баум „Животът и приключенията на Дядо Коледа“. А усмихнатото червендалесто лице на добрия старец става много популярно през 30-те години на миналия век от рекламите на… познахте,  на Кока Кола.

Традициите за посрещане на Дядо Коледа са различни – в САЩ и Канада децата оставят за него чаша мляко и курабийки, в скандинавските страни – оризов пудинг… Не липсват и моркови за елените. У нас… оставяте ли нещо на Дядо Коледа, с което да се подкрепя при изпълнение на трудната си работа?

Днес има много сайтове, посветени на коледните чудеса. Има и специална програма на NORAD (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване), който проследява движението на шейната с подаръци. Това проследаване се осъществява ежегодно от 1955г. Говори се, че причината за появата на програмата е популярна американска верига от магазини. Тя отпечатва плакат с телефонен номер, на който децата могат да позвънят на Дядо Коледа. Но поради печатна грешка в една от цифрите поместеният номер се оказва на… военно-въздушните сили на САЩ…

Писането на писма до Дядо Коледа е традиция за децата в продължение на много години. А очакването му изпълва с горещо нетърпение и големи, и малки.

А вие, млади приятели, написахте ли писмо до Дядо Коледа? Ако още не сте – побързайте. И не забрявяйте да дадете писмото на татко – той знае как да го изпрати 🙂

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.