Кучета и изграждане на здравословни и полезни навици

5/5 - (1 vote)

Много кучета са обречени да прекарват своето ежедневие в затворени малки пространства. Разбира се, това е по-добрият вариант, отколкото на двора, вързани с верига. Но обстоятелствата и липсата на физическа активност са еднакво нездравословни за всички кучета. Изследване показва, че само в САЩ над 50% от домашните кучета могат да бъдат определени като такива с наднормено тегло или тежки форми на затлъстяване.

Не се заблуждавайте. Затлъстяването е сериозно заболяване както при хората, така и при животните.

Излишните килограми не просто превръщат кучето в тромаво и мързеливо. Те могат да причинят здравословни неразположения, които драстично да редуцират жизнения му стандарт и да съкратят живота му.

По принцип всяко куче (както и човек) е възможно да си възвърне здравословната форма. С помощна на опитен специалист или/и ветеринарен лекар, който да му назначи специална диета. Но много по-препоръчително е здравословните навици да се създадат от най-ранна възраст – както на кученцето, така и на стопанина му. Което не означава да изпадате в обратната крайност – свръх физическо натоварване и глад за любимеца ви, само и само да го поддържате в на пръв поглед здравословно състояние.

Намирането на подходящ баланс между игра и почивка е от ключово значение за изграждането на здравословна връзка между стопанин и питомец.

Упражнения

Промените в играта и тренировките с кучето ви ще поддържа неговия ентусиазъм и ще спомогне да изградите връзка на доверие и обич. Но също толкова важна е последователността при разработването на рутина и най-вече за избягване на пренатоварването. Собствениците на кученца не е  желателно да променят бързо или прекалено често продължителността и интензивността на упражненията.

Внезапна и недобре планирана тренировка или изключително дълга разходка могат да предизвикат умора или евентуални наранявания за куче, недостигнало пълна (физическа) зрялост. Тъй като различните породи се различават по своите физически характеристики, желателно е собствениците на кучета да се посъветват със специалисти или да си направят задълбочени проучвания за породата, на която са се спрели.

Имайте предвид, че много положително се отразява комбинирането на игра с обучение. Например играта с въже може да научи кучето ви както на физическа активност, така и на основни команди – „пусни“ или „дай“ и др. Важно е любимецът ви да не усеща играта като тежест и насилие, а да е удоволствие и за двама ви.

Още предимства от упражненията за кучета

Освен че помагат на вашия домашен любимец да избегне наддаване на тегло, балансираното количество упражнения и време за игри могат да спомогнат за намаляване на тревожността и стреса. Повишеното настроение след активна (и забавна!) физическа тренировка ще накара кучето да се чувства доволно уморено. И респективно да не му хрумне идеята да громи дома ви или да дъвче мебели, обувки и т.н.

Удоволствие е и за самите собственици – съвместните занимания оставят своя благотворен отпечатък и върху стопаните. Редица научни доказателства подкрепят терапевтичния ефект от обвързването и ангажирането с животно. А и не забравяйте, че каквото и да правим, е по-забавно, интересно и полезно, ако го извършваме с подходящ партньор. Просто винаги съобразявайте упражненията и игрите с възрастта, породата и навиците на любимеца си.

Кога упражнения са прекалено много?

Нуждите от упражнения за всяко куче са строго индивидуални. Също както и домашният ви любимец, и породата към която спада, са уникални, така трябва да се отнасяте и към режима му. Твърде агресивни програми с упражнения могат да навредят на развиващите се сухожилия и кости на малкото кученце. А твърде малката активност, от друга страна, може да доведе до забавяне на същото това развитие. Виждате ли колко е важно да откриете и поддържате баланса?

Експертите препоръчват собствениците на кученца да се придържат към кратки периоди на упражнения и задължително в контролирана  среда. Т.е. ако сте на разходка в парка и там има по-възрастно и по-активно куче,  което неволно кара вашето кученце, играейки си съвместно, да се пренапряга, помислете дали не е по-добре да преструктурирате времето си и да промените вашия график за разходки.

Умствени стимулации за кучета

Що се отнася до здравето и благосъстоянието на вашето кученце, физическите упражнения са само част от пъзела. Кученцата се нуждаят и от активна тренировка на ума. Всеки, споделял хоум офис с домашен любимец, обикновено научава това правило по трудния начин. Какво имаме предвид? Очевидно важна онлайн конференция или изпит на детето ви не е била прекъсвана от недоволния лай на любимеца ви. Или друг подобен акт за привличане на вниманието ви. Затова, стимулирането чрез различни предмети – играчки-пъзели или др., могат да ги научат да бъдат самостоятелно ангажирани. И по този начин да придобият навика да стоят на дистанция, когато това се изисква от тях.

Тези занимания ще спомогнат когнитивното развитие на вашия домашен любимец, както играта на двора укрепва физическото му състояние.

Пример за подобна игра е да скривате лакомства или храна. Това би насърчило кучето ви буквално да си „заработи“ храната. Освен това, докато търси наградата си, неминуемо ще изгори калории в необходимите физически действия, докато търси, и ще дисциплинира поведението и ума му.

В заключение ще ви посъветваме, че каквото и да правите в отглеждането на вашите кучета, винаги ще се нуждаете от точния партньор. Подберете специалист или ветеринар, който е абсолютно наясно с изискванията на породата и съответстващото ѝ физическо развитие. И бъдете отговорни стопани!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.