Лечение със стволови клетки

Гласувайте (1-5)

Съвременната медицина ни предлага стволовите клетки като най-ефективното лекарство за много тежки и до скоро смятани за нелечими болести. Но как и къде могат да се прилагат стволовите клетки като лечение? Съществуват два начин за лечение и прилагане на стволови клетки. Единият е автоложна трансплантация, което означава, че рецепиента и донора са един и същи човек. Това може да се осъществи само, когато родителите на рецепиента са осигурили съхранание на клетки още при самото раждане или от пулпа на млечен зъб. Метода за замразяване на остатъка от пъпната връв при раждане в момента е доста модерен и набира популярност сред бъдещите родители, които искат да осигурят най-ценнното за детето си – неговото здраве. Другият метод на трансплантация се нарича алогенно и представлява трансплантация от друг донор на дарени клетки.

При алогенните форми на трансплантация на стволови клетки се лекува например левкемията в острата и в хроничната й форма. Процента успеваемост за лечение на тази коварна болест е също доста висок и при трансплантация на стволови клетки от костен мозък. Също така приложението им след химиотерапия при лечение на рак помага за възстановяване на костния мозък в организма. Съхранението на стволови клетки от пъпна връв също дава изключителни резултати при възстановяването на мускулната тъкан на сърцето след сърдечен удар. Възстановяването на нервна тъкан след инсулт също ще бъде възможно след време. А болестта на Паркинсон е в последен етап на включване в листата за лечими болести чрез трансплантация на стволови клетки. В листата за бъдещо лечимите болести е диабета, генетичните заболявания и други. Естетичната медицина също се възползва от наличието на стволови клетки като развива регенеративна терапия на някои тъкани.
http://www.nikeairmaxfreedom.com nike air max 2014

Много от приложенията за лечение със стволови клетки са в експериментален стадии и одобряването им за влизане в списъка за лечими болести отнема доста време и тестване. Но показаните до тук резултати са повече от оптимистични и показват, че инвестицията в замразяване на клетки от пъпната връв е абсолютно оправдана и с голяма възвращаемост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.