Листни въшки и борбата с тях

Листна въшка
5/5 - (1 vote)

Появата на листни въшки е една от неприятните изненади за любителите на цветя. Могат да атакуват добре обгрижваните ни растения както в градината, така и в саксията.

Листни въшки – устройство и действие.

Представляват малки насекоми, които се хранят със сок от растенията. Могат да се открият най-често по долната страна на листата. Изследвани са над 4000 вида. Най-голямо разпространение имат в умерените климатични зони.

Листните въшки притежават меки тела, на цвят са основно зелени, кафяви, черни или почти безцветни. Повечето видове са безкрили, но при някои в даден етап от развитието им израстват крила. Размножават се бързо и дават много поколения годишно.

Листна въшка

Подбират храната си различно – едни предпочитат само конкретен растителен вид, други не са толкова придирчиви. Съсредоточават се най-вече върху младите листа и филизи. След нашествието им по листата често се образуват деформирани участъци или повърхности с лепкаво покритие (т.н. „медена роса“).

Някои насекоми са естествени врагове на листните въшки, например калинките. Мравките пък са им приятели, защото се хранят с медената роса.

Листни въшки – как да ги отстраним.

Борбата с тези вредители не е лесна. В практиката са известни много способи за отстраняването им. Кой от тях ще изберем зависи от различни фактори – от степента на пораженията, от вида, размерите и броя на засегнатите растения…

Механично почистване. Ако само имате  1 – 2 неголеми саксии можете да ползвате ръкавици и малка четка. Когато са нападнати отделни клончета, по-добре е да ги изрежете. Недостатъци на този метод – някои листни въшки могат да остане незабелязани / неотстранени, а, както посочихме, те се размножават изключително бързо.

Измиване на растението. Може да се използва кърпа, намокрена с вода, в която са разтворени няколко капки препарат за почистване на съдове. При големи и здрави растения може да се приложи пръскане със силна струя вода, но това вероятно ще доведе до счупване на клони / листа.

Третиране с разтвори / извлеци. Известни са различни разтвори или извлеци, които се ползват. Такива са например нарязани или стрити кромид лук във вода, чесън във вода, доматени растения във вода, кори от цитрусови плодове във вода, люти чушки във вода, тютюн във вода, бял синап във вода и много други. Всеки разтвор се приготвя по определена рецепта. Към такива разтвори обикновено се добавят няколко капки течен сапун или веро за по-добро прилепване.

Преобладава мнението, че използването на природни средства за борба с листните въшки е за предпочитане. И все пак… да предположим, че на балкона имате две саксии с красиви хризантеми, нападнати от тези неприятели. Какво да предприемете? Листната маса е голяма и не можете да отстраните всички въшки с ръка… Приготвянето на разтворите с извлеци от растения е бавно и трудоемко (изисква се рязане, накисване, понякога – варене, изчакване за определен брой часове, прецеждане, смесване в дадена пропорция…, ако изберете рецепта с тютюн, а не сте пушач, трябва ли да събирате фасове около блока?).

Затова експериментирахме нещо по-лесно и бързо (дано феновете на природосъобразния живот ни простят!).

Листни въшки – използване на аерозолни препарати срещу насекоми.

Вземате найлонова торба, която да може изцяло да побере саксията и растението. Разтваряте добре торбата и пръскате вътре за 1 – 2 секунди със спрей срещу пълзящи насекоми (не сте забравили, нали – преди употреба прочетете указанията!). Веднага след това нахлузвате отворената торба върху саксията и растението, като стягате около дъното на саксията. Изчаквате времето за действие на аерозола (написано е в указанието на флакона, обикновено – 15 или 30 минути). После махате торбата и оставяте растението да се проветри. Проветрявате и стаята, ако саксията е вътре. На следващия ден почиствате труповете на листните въшки.

Оглеждайте периодично. При нужда процедурата се повтаря.

Дали методът е приложим за всички растения? Не ви гарантираме! Но след третиране по този способ нашите хризантеми вече са щастливи и красиви. Дано и с вашите е така 🙂 .

 

Още по темата:

Как да подходите към засаждането на растения?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.