Любопитни факти за Тунис, които може би не знаете

5/5 - (1 vote)

Освен красивото средиземноморско крайбрежие и древните си забележителности, Тунис крие много интересни изненади, които чакат да бъдат открити от любознателните пътешественици.

Ето някои интригуващи факти за Тунис, които вероятно не сте знаели досега.

Провинция Кебили в южната част на Тунис е по-малка от Швейцария по площ – около 22 000 кв. км. Въпреки това там живеят само около 100 000 души. Този пустинен регион е врата към обширната Сахара.

Прочутият тунизийски музей Бардо може да се похвали с една от най-добрите колекции от римски мозайки в света. Много от тях са взети от древни римски руини преди разрушаването на обекта. Музеят се помещава в стария дворец Хафсид от XIII век.

Националното цвете на Тунис е ароматният жасмин. Цветовете често се използват за направата на жасминова вода и парфюми. Мотиви от жасмин могат да се открият в местната архитектура и занаяти.

Все повече хора избират да отидат на почивка в Тунис. С десетки спа курорти от висок клас, в които се използват процедури с морска вода и таласотерапия, Тунис се превърна във водеща уелнес и спа дестинация. Само на остров Джерба има над 20 спа хотела.

Национален парк Сиди Туи, който е дом на разнообразна дива природа, включително чакали, влечуги и над 150 вида птици, предлага възможности за пешеходен туризъм през естествени пасища, солени блата и дъбови гори по крайбрежието.

В Ел Джем, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, се намират едни от най-добре запазените римски руини в света извън Италия, включително изключително запазеният амфитеатър Ел Джем, който може да побере над 30 000 зрители.

Древен Картаген е някогашен център на голяма средиземноморска цивилизация и противник на римляните. Основан около VIII в. пр.н.е. от финикийски заселници, Картаген се превръща в най-големия метрополис в Северна Африка до разрушаването му от римляните през 146 г. пр.н.е. Днес посетителите могат да разгледат пеша обширните руини и да се потопят в легендарното минало. Сред най-интересните забележителности са останките от разкошни картагенски домове, няколко театъра и бани от римската епоха, цистерни, които някога са снабдявали с вода, и руините на Антониновите бани, разкриващи римското влияние. Върхът на хълма Акрополиум предлага живописна гледка към останките на този древен пристанищен град. В музея са изложени артефакти и скулптури, изкопани от руините. Със своето обширно крайбрежно разположение и обширни руини Картаген предоставя внушителен поглед към възхода и падението на легендарна северноафриканска империя, която по онова време е оформяла средиземноморската търговия и политика.

Календарът на събитията в Тунис обещава разнообразни празници на изкуството и културата – от фестивалите за класическа музика и джаз в Табарка до фестивалите на оазиса, които вдъхват живот на пустинята Сахара.

Открийте сами още от скритата история и неочакваните места в Тунис! Този северноафрикански скъпоценен камък продължава да интригува посетителите с пластове, които трябва да се разкрият.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.