Любопитно в Стара Загора – на Тодоровден в града се провеждат конни състезания

3/5 - (1 vote)

Градът на липите буди възхищение със своята древна история, дивна природа и интересни традиции. Например, любопитно в Стара Загора е традиционното провеждане на конни състезания на Тодоровден. Началото е поставено през далечната 1952г. Според обичаите на българския народ, Тодоровден се празнува за здравето на конете. Известен е и като Конски Великден. В състезанията вземат участие отбори от цялата страна и любители на конния спорт. Кушиите се организират в чест на Св. Тодор, който е един от тримата най- почитани български светци-конници. По време на изгрева мъжете сплитат гривите и опашките на конете и ги украсяват с пискюли и мъниста, след което ги отвеждат на водопой. Жените от своя страна замесват специални обредни хлябове във форма на кон или подкова, които дават и на конете. Специално за повода се сварява жито, което се благославя в църква. Според поверието, на този ден Свети Тодор сваля своите девет кожуха, яхва бял кон и отива да моли Бога за лято. Част от атракциите в празника са стрелба с лък и акробатични изпълнения на гърба на коня. Обикновено интересът от страна на зрителите винаги е голям.

Конните състезания се провеждат със съдействието на Община Стара Загора. Тази година в събитието участваха 40 коня. Запланувано е до края на годината в града на липите да се проведат още няколко конни състезания, като ще се акцентира върху празника на града- 5 октомври. Има тенденция до няколко години турнирът да стане международен и в него да се включат жокеи от цяла Европа.

Школата по конен спорт в Стара Загора е една от най-добрите в цяла България и се слави със своите традиции. От скоро тя направи паралелка към спортното училище в града. Идеята да не се прекъсва традицията и децата да се приобщят към ездата. Всеки спорт е основата при изграждането на децата. За подготовката на бъдещите състезатели Тракийският университет осигурява 3 коня, а друг клуб предоставя още два. Неограничен брой деца ще имат възможност да тренират в Стара Загора и региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.