Материал за спално бельо – как да изберем високо качество

Гласувайте (1-5)

Един от най-важните критерии за избор на спално бельо е качествената материя. Има няколко основни характеристики, на които материалът трябва да отговаря.

Спалното бельо трябва да е дишащо. Също така, висококачественото бельо се характеризира със способността да абсорбира потта и така да осигурява повече прохлада през нощта.

Спалното бельо често се пере и глади. Следователно добрият спален комплект трябва да бъде изработен от качествени тъкани. Ако при производството е използвана мека или деликатна тъкан, след няколко изпирания може видите развалени шевове или дори леки разкъсвания на тъканта. Колкото по-голямо е теглото на тъканта, толкова по-здрава е тя.

Висококачественото спално бельо се произвежда, като се вземе предвид сезонът (зимата или лятото). Най-често за изработката му се използват памук, лен или коприна.

Памучният плат е особено популярен. С помощта на памук се създават различни материи. Прилага се технологията на преплитане и усукване на влакна. Можете да го намерите под различни имена – сатен, камбрик, ранфорс, биоматин, кинц.

Същият материал се използва за производство на различни видове спално бельо по отношение на качеството и плътността на повърхността. Най-скъпото памучно бельо има около 500 нишки на квадратен сантиметър.

Памучното бельо се характеризира с повишена устойчивост на износване. Перфектно издържа на голям брой изпирания. Памукът е способен да абсорбира влагата и има отлична пропускливост на въздуха. Друго предимство – не натрупва статично електричество.

Напоследък магазините продават спални комплекти, съдържащи памучни и полиестерни влакна. Разбира се, те са много издръжливи. Но в същото време лесно се плъзгат надолу, прилепват към тялото и така създават определен дискомфорт.

За производството на комплекти от лен се използва полупрозрачен, тънък ленен плат или смес памук + лен. Най-скъпите видове спално бельо са направени от фино усукана прежда. То перфектно съчетава ефирност, мекота и здравина. Използва се за създаване на луксозно спално бельо, което обаче изисква специални грижи. След няколко неправилни изпирания в пералнята, мекият плат може да изгуби своите качества.

Препоръчва се завивката да бъде поставена в плик. Пликовете не само я предпазват от събиране на прах и акари, но също така добавят допълнителен слой топлина на тялото ви.

Нека не забравяме – качеството на вашата завивка има голямо влияние върху спокойствието и комфорта на съня.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.