Мъжка мода и навици за пазаруване | MDL LUXURY

Гласувайте (1-5)

Мъжката мода и свързаните с нея навици претърпяват динамично развитие през последните десетилетия, като се превръщат във важен сегмент на световния пазар. Тази тема е особено актуална, тъй като разкрива не само промените във външния вид и стил на съвременния мъж, но също така отразява и еволюцията на неговите потребителски предпочитания и поведение. В днешно време мъжете са все по-информирани и претенциозни към своя външен вид, което води до значителни промени в начина, по който те избират и купуват своите дрехи и аксесоари. 

Какво означава идентичност на марката?

В мъжката мода идентичността на марката означава посланието, което компанията иска да предаде на своята целева аудитория. Това е изключително важно, тъй като се отнася до образа на компанията. Идентичността на марката обхваща всичко – от мисленето и поведението на служителите до представянето в медиите.

Когато става дума за мъжката модна индустрия, идентичността на марката става все по-важна, защото мъжете, като целеви пазар, имат различно потребителско поведение в сравнение с жени, деца, възрастни хора и други. Всъщност, утвърдени марки като Paul Smith, Zegna, Lanvin, Tom Ford и много други са синоним на привличане на огромни печалби именно поради силата на тяхната идентичност на марката. 

Когато се концентрират върху мъжката мода, производители като Dolce&Gabbana, Brunello Cucinelli и др., могат да бъдат използвани за разработване на стилни визии, поради своята сила на пазара. Асоциирането на марка с мощна личност обаче е стратегия, която е била възприета от много търговци в миналото и затова някои от големите световни марки са намалили производството си в мъжката модна индустрия.

Носенето на продукти от Zegna, Tom Ford, Brunello Cucinelli и други би означавало, че човек носи артикули от един от най-известните световни дизайнери.

Какви са навиците за пазаруване на мъжете?

Мъжете имат уникален навик за пазаруване в сравнение с други целеви групи. Например изследванията показват, че една трета от мъжете не си правят труда да изпробват дадена дреха, преди да я купят. Всъщност, повечето мъже пазаруват дрехи и други модни артикули по-малко от три пъти годишно, докато статистиката при жените показва, че те могат да правят това няколко пъти месечно. 

Все пак не трябва да се приема, че мъжете знаят по-малко за модата. Те също желаят да бъдат в крак със съвременните модни тенденции и търсят неща, които са стилни и модерни. За разлика от жените, мъжете знаят точно какво искат, но много малко от тях намират начин да го получат…

Противно на общественото мнение, повечето мъже рядко реагират на промоции, отстъпки и оферти в сравнение с други групи. Съгласно данни от пазарни проучвания под 4% от мъжете реагират на промоции и оферти. Те са привлечени само от стратегиите за продажби „купи едно, получи едно безплатно“, защото очевидно много малко хора биха отказали такава оферта. 

Повечето представители на силния пол са любители на разнообразието и сравнително малко от тях биха попаднали в една и съща ситуация при пазаруване, за разлика от жените. Много от тях разчитат на интернет за модни съвети, затова е уместно търговците да измислят стратегия, за да накарат повече клиенти от мъжки пол да доведат приятел, когато отиват на шопинг.

Навици за онлайн пазаруване

Наблюдава се растяща тенденция сред мъжете и жените все повече да избягват традиционните търговски обекти и да се насочват към онлайн пазаруване. Мъжете се смятат за по-активни в онлайн пазаруването в сравнение с жените, но тази тенденция постепенно се променя. Жените вече демонстрират по-голяма активност, а проучванията показват, че те понастоящем харчат повече в онлайн магазините в сравнение с мъжете. Повечето дами правят покупки онлайн почти веднъж месечно, което подчертава тяхната по-голяма активност в сравнение с мъжете по отношение на онлайн търговията.

Някои от причините за различията са в нарастващото усещане за самостоятелност и независимост сред жените, докато мъжете продължават да се придържат към традиционни виждания за превъзходство. Освен това жените са склонни да разширяват броя на своите покупки, докато мъжете често се фокусират само върху нещо конкретно, което търсят. Въпреки това, мъжете постепенно започват да осъзнават предимствата на онлайн пазаруването дори и когато става въпрос за модни артикули и аксесоари. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.