Медицински сестри-образование и реализация на Запад?

5/5 - (1 vote)

Обучението на медицинските сестри се трансформира през последните години няколко пъти. Полувисшите институти се превърнаха в колежи, сестрите завършват образованието вече си като специалисти по здравни грижи и могат да придобият степен „бакалавър“.

Доведели до нещо по-добро реформата в образованието на медицинските сестри? Или се увеличи броят на желаещите медицински страни да напуснат страната ни  и да работят в Германия?

През 1993-1994 година по проект на програма ФАР на ЕС стартира реформата в образованието на медицински учебни заведения и на образователните степени. Целта беше да се уеднаквят с професиите и образователните степени в ЕС, във връзка със свободното движение на хора в рамките на ЕС и взаимно признаване на дипломите. В резултат на този проект се формира ново направление в медицинското образвание, и така медицинските училища вече обучават по четири дисциплини: „Медицина“, „Стоматология“, „Фармация“ и „Здравни грижи“. Полувисшите институти се трансформираха в медицински колежи. Разкри се факултет „Сестринско дело“, който обучаваше в бакалавърска степен (по-късно и в магистърска) по „Управление на здравните грижи“, а по-късно на базата на този факултет се разкри Факултета по «Обществено здраве».

Всички тези реформира улесниха признаването на дипломите на медицинските сестри зад граница и успешното им реализиране на европейския пазар на труда.

Променили се с нещо реално живота на една медицинска сестра след реформите в образованието?

Тези промени в образователната система не подобриха стандарта на медицинските сестри в болниците в България, но уеднаквяването на дипломите в ЕС направи много по-лесно свободното движение на работната ръка. Образованието на медицинските сестри в страната ни все още е едно от малкото неща, които държат високо ниво. Медицинските колежи не могат да се оплачат от липса на студенти, а абсолвентите от липса на работни места.

В България медициснки сестри се подготвят в няколко града: София, Благоевград, Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора, Варна и Бургас. Обучението им се провежда по съвременни учебни програми, отговарящи на европейските и световни стандарти. Студентите изучават общи и специални сестрински грижи, медико-биологични и клинични дисциплини и хуманитарни науки – медицинска психология, етика, социология, здравно законодателство и др. Завършилите медицински сестри могат да практикуват при условията на болничната помощ и извън стационарните заведения самостоятелно или в екип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.