Медицинските кадри най-търсени в чужбина

Гласувайте (1-5)

През последните години напрекъснато се увеличава броят на медицинските кадри, напускащи страната. Предпочитани дестинации са Германия и Англия. Освен  лекарите и медицинските сестри, търсени са и новите специалности- болногледач и здравен асистент.

В Медицински университет например във Варна от началото на тази година се осъществява обучение по тези две специалности. Приемът поне за сега е по документи. За да се обучават за „Здравен асистент“, желаещите трябва да имат завършено средно образование. За специалност  „Болногледач“ изискванията са да имат завършен 10-ти клас и навършени 16 години. Таксата за обучението за Здравен асистент е 2000 лв. с периодът на обучение – 6 месеца и половина. Кандидатите за Болногледач ще заплащат за курса с продължителност 4 месеца и половина 1500 лв. Практическата подготовка се провежда в  университетската болница „Св. Марина“.

Успешно завършилите  своето обучение по една от двете специалности получават дипломи на МУ – Варна, валидни за всички държави от ЕС.

Разбира се можете да работите като болногледач или здравен асистент и ако сте с образование за медицинска сестра. Изисква се обикновено единствено притежаването на международно признат сертификат за владеене на съответния чужд език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.