Методът фумигация е ефикасен за борба с инсектите

Гласувайте (1-5)

Фумигация срещу инсекти е вид дезинсекция за борба срещу различни видове вредни насекоми. Но в същото време между двата способа има съществени разлики. Дезинсекцията често пъти се използва за третиране на открити площи, като ниви със зърнени култури, паркове и градини. При фумигация се прави химическо обгазяване на складова продукция или затворени помещения, които не могат да бъдат обработени чрез пулверизация. Методът фумигация е много ефикасен срещу различни вредители като тютюневия бръмбар, тютюневия молец, житната гъгрица и суринамския брашнояд. Тези вредители са широко разпространени в складови площи, в контейнери и в корабни трюмове, където могат да нанесат големи поражения на складирана хранителна продукция. Затова  хранителни суровини и стоки, които се транспортират, винаги се подлагат на своеобразна карантина. Преди стоката да се разтовари трябва да се извърши обработка чрез фумигация.

При фумигация между храните се поставят специални пелети или плочки с активното вещество фосфоводород. Формулата при фумигация се изразява в това, че металният фосфид си взаимодейства с водните пари от въздуха и така се генерира активното вещество фосфоводород. Това вещество има изключителна проникваща способност и  то може да проникне през всякакви опаковки на хранителни продукти. Трябва да се подчертае, че фосфидите са абсолютно безвредни за човека и за качеството на хранителните продукти. При инсектицидно третиране на складова продукция с фумигация по никакъв начин не се нарушават качествата на храните като вкус, мирис, хлебопекарни качества и други.

Вредни насекоми като хлебарки, молци и дървеници могат да се срещнат и във всеки дом. Молецът е много приспособимо насекомо. Той е много устойчив и на различни видове пестициди. Затова се разработват непрекъснато нови и нови препарати. Обикновено молците обитават затворени помещения, гардероби и шкафове. Затова е добре там да се извърши своеобразна домашна фумигация. За фумигация срещу домашен молец обикновено се използват специални кошнички с активно вещество. Принципът на действие е същият като при фосфидите. Активните вещества обикновено имат неприятен и отблъскващ молците мирис на кедър или лавандула. При фумигация на домашен гардероб активното вещество си взаимодейства с водните пари във въздуха и се освобождава в парообразно състояние. Тези вещества са безвредни за човека.

Установено е обаче, че при фумигация с пелети, плочки или кошнички с активно вещество ефектът не винаги е траен. Затова се препоръчва при масирано присъствие на молци или хлебарки да се прибегне до услугите на професионална лицензирана фирма, която ще извърши  дезинсекция на помещенията.

На търговските кораби е задължително да се извършва фумигация. На фумигация се подлага всеки корабен товар от хранителни стоки и суровини. По време на транспортиране те са подложени на въздействието на различни инсекти. Всички търговци трябва да знаят, че третиране на стоките с фумигация не е достатъчно, освен това е нужно да се спазват нормативните изисквания на РИОКОЗ и помещенията да се проветряват редовно – http://www.bulagrocontrol.bg/index.php/bg/%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/fumigatziya.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.