Митове за монтажа на пвц дограма

Гласувайте (1-5)

Първата PVC дограма се появи на българския пазар не  толкова отдавна. Въпреки това, митове и легенди против се появиха много скоро. Искам да  разсея спекулациите за този елемент от интериора на жилището.

Мит номер 1. Монтажа  на PVC прозорци – това е планина от боклуци и мръсотия

Би било по-добре да се каже, че монтирането на всеки прозорец, като всички строителни работи е свързано с голямо замърсяване, но не толкова ,колкото често си го представяме . Във всеки случай, е необходима предварителна подготовка на жилището . Около прозореца се освобождава 1.5 – 2м разстояние за нормално извършване на демонтажа и монтажа на новата дограма. Препоръчително е мебелите да се опаковат със стреч фолио. Най уязвима е подовата настилка ,особено ако е паркет или ламинат.

Почистването на строителните отпадъци и изнасянето на старата дограма  е отговорност на монтажниците ,но в повечето случаи с предварително споразумение при поръчката и почти винаги срещу допълнително заплащане.

Мит номер 2. Пластмасовите прозорци  са неекологични.

Това е може би  е най-често срещано погрешно схващане. Много притеснително е името на материала – поливинилхлорид (PVC) и факта, че по време на процеса на производство на пластмасата се добавя олово.

Въпреки факта, че PVC е продукт на сложен химически синтез, то благодарение на уникалните си свойства е абсолютно безопасен  за хората. И ако се огледате наоколо, ще видите, че пластмасовите изделия са едни от най-популярните  в нашия бит.

По отношение на оловото , множество изследвания показват:  крайният продукт не представлява никакъв риск.

Мит номер 3. Дървените прозорци са по-добри от пластмасовите

Съдейки от предпочитанията на клиентите в много страни, това не е така. За любителите на статистиката предлагаме следната информация. В момента в Европа около 45% от дограмата е PVC, 28% – дървена и 25%  алуминий.

Предимството от ползването на  пластмасова дограма е по-добрата топло и шумоизолация и не на последно място изключително лесната поддръжка.В същото време е добре известно, че дървото има свойства да абсорбира влагата и затова е необходимо периодично  импрегниране и боядисване ( байцване ) , а тези препарати са доста скъпи.

Мит номер 4. PVC профилите са равностойни  независимо от производителя.

Първоначално на българския пазар навлезе отчасти немска и най-вече турска дограма.В момента в България се произвеждат над 10 профилни системи с основна цел достъпна цена за българския стандарт..

Безспорен фаворит в Европа  са: немската pvc дограма Salamander , Rehau , Schuco, Kommerling и Veka.Класацията е единствено по годишен стокооборот, като в последните години тези фирми само си сменят местата.Голяма е разликата в издръжливостта (експлоатационния срок ) на дограмата от 4-5 години за някои български и турски профили до 50 – 60  г. за водещите немски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.