Морско стъкло и бижута, изработени с него

5/5 - (7 votes)

Нежното морско стъкло носи много имена – плажно стъкло, сълзи от русалки, океански бисери. На практика то е продукт както на природата, така и на човека.

Започва своя „живот“ от бутилки, буркани, различни парчета стъкло. Небрежно изоставени и подхвърлени от хората по плажовете. Изхвърлени в моретата и океаните, начупени с времето. След това грижливо обработени в продължение на дълъг период от време от вълните, пясъка и теченията. За да ги превърнат в тези разноцветни блестящи съкровища по бреговете и плажните ивици. А днес можете да ги откриете вложени в различни бижута или сувенири.

Природата с упоритост и постоянство лекува по красив начин нашата небрежност…

Може да се твърди, че процесът по създаването им превръща морските стъкълца в абсолютна противоположност на скъпоценните камъни. Макар със сигурност да не им отстъпват по красота и уникалност. Традиционните минерали са творение на природата и впоследствие обработени и усъвършенствани от човека. Морското стъкло е точно обратното – продукт на човешката еволюция (производство на стъклени изделия) и усъвършенствано от Майката Природа. Около десет години са необходими на парчетата начупено стъкло да се превърнат в красиви, матирани и заоблени късчета. Впоследствие биват вложени в бижутерията или други изделия.

Освен дългия период на „обработка“, ценни ги прави и фактът, че все повече намаляват и все по-трудно се откриват. За добро или лошо парченцата матирани и обработени от вълните стъкла постепенно се превръщат в истински съкровища. Защо? Заради прогресивната замяна на стъклените съдове с пластмасови. А тях дори природата не може да превърне в красив и стойностен продукт и те си остават обикновен отпадък. И трябва да се стремим сами да минимизираме, а не да генерираме все повече и повече.

Да, стъклените предмети, захвърлени от хората през годините, също са боклук. Но все пак рециклируем и то под различни красиви форми.

Докато пластмасата предизвиква неописуеми щети и дано започнем най-накрая да го осъзнаваме. Респективно и да се научим да живеем с по-малко от нея.

Най-разпространените цветове, в които се намира плажното стъкло, са зелено и кафяво. Заради стотиците захвърлени бирени и винени бутилки, които все още масово се произвеждат. По-рядко срещани са червените, сините, виолетовите.

В каквито и цветове обаче да е, то е чудесен продукт за изработка на накити. Бижута с морско стъкло са не просто модна тенденция, а показват, че живеем с мисъл и отговорност за утрешния ден. За нашето и на децата ни бъдеще. Купувайки си подобно бижу, вие, от една страна, реално се включвате в процеса на рециклиране. От друга – се сдобивате с уникално украшение, тъй като всяко стъкълце си има своя собствена форма. Да намерите две абсолютно идентични е мисия невъзможна.

Следващият път, когато се разхождате по брега на морето, освен за мидени черупки, оглеждайте се и за „сълзите от русалки“. Напълно вероятно е след недълъг период от време да придобият стойността на скъпоценни камъни. Срещат се и изкуствено „създадени“, т.е. умишлено обработени парченца стъкла. Те се опитват да имитират действията на природата. Но специалистите твърдят, че разликите между естествено и синтетично загладените късчета са видими.

Бижутери дори изработват изделия от полимерна глина, които фрапиращо добре „копират“ годините работа на солената морска вода върху стъклото. На какъвто и вариант да попаднете със сигурност ще се сдобиете с красиво бижу или ценен сувенир. Но не забравяйте, че избирайки истинското плажно стъкло ще участвате в неговото рециклиране и възстановяването на чистотата на планетата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.