Моторни пръскачки – почистване

Гласувайте (1-5)

Всички добре знаем, че е необходимо да се измие цялата пръскачка непосредствено след работа, но почистването става бавно и изисква ресурси, за това често се пренебрегва и това води до лоши или фатални за растенията последици.

Бъдете бързи и старателни

Премахване на пестицидните остатъци от резервоара и разпръскващо оборудване веднага след пръскането прави операцията по-лесна. Основните места, нуждаещи се от повече внимание са стените на резервоара, маркучите, филтъра и дюзата. Първо, след като свършите да пръскате е добре да напълните чиста вода и да изпръскате два резервоара с нея. С тези две изплаквания ще сте свършили по-голямата част от почистването и в последствие доизмиването няма да Ви отнеме много време, дори и да ако го отложите за по-късен период. Тези изплаквания са добра мярка, защото чистата вода минава през всички работни части, които са имали контакт с пестицидите.

Визуална проверка

Пестицидният остатък може да се утаи от разтвора в някои части на моторните пръскачки или маркучите. Цялостна визуална проверка може да установи тези проблемни области и да гарантира правилното им почистване.

Стената на резервоара

Отстраняване на остатъци от стени на резервоара се постига най-добре с директно пръскане под налягане. Уверете се, че всички части на стената са били в контакт с чистата вода.

Маркучи

Маркучите могат да бъдат значителен източник на пестициден остатък. Остатъкът от препарати обикновено се измива чрез няколкократно преминаване на чиста вода през тях.

Разделяне на водата за миене

Най-ефективното използване на обема на водата за изплакване е да се раздели по равно в няколко повторни измивания. Например, едно миене с 14 литра вода е по неефективно от 2 с по 7 литра или ако се раздели на 3 миенета. Разделянето на порции помага и за икономисване на водата.

Филтри

Вградени филтри могат да бъдат значителен източник за неразтворени пестициди и са един от най-пренебрегваните части на всички моторни пръскачки, за това трябва да им се обърне особено внимание.

Дюза

Дюзата може да представлява източник на концентриран пестицид и трябва внимателно се разглоби /ако е възможно/ и измие с чиста вода.

Почистване на резервоарите с помощни средства

Адюванти като амоняк например могат да подпомагат процеса на обеззаразяване на резервоара. Амоняка не неутрализира пестицидите, но той помага да не се повиши рН на почистващият разтвор, което спомага хербициди на базата на sulfonyl urea да се разтварят. След употреба на маслен (ЕО) състав препарат, използването на омокрящо средство, като веро например ще подпомогне отстраняването на масленият остатък, който спомага за задържане на пестицидите в резервоара и маркучите. За тази цел с успех могат да се използват не дотолкова агресивни обезмасляващи домакински почистващи препарати.

Обезвреждане на използваната вода за измиване

Винаги измивайте на специализирани места за изпръскване на използваната вода за измиване. По добре е тя да се изпръсква, отколкото да се източва веднага от резервоара, освен че това спомага за измиване на работните части и спомага за разпределянето на замърсената вода, а не да се концентрира върху малка площ.

В последно време област на изследвания, които се занимават със замърсената вода са биологичните басейни. Биологичните басейни съдържат смес от почва, компост и слама, която насърчава микроби, способни да разграждат пестицидите. Първоначалните резултати показват, че при пускането на разредена пестицидни отпадъци в биологичните басейни те се разграждат по-бързо което предпазва подпочвените води от попадането на вредни химикали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.