Може ли шоколадът да понижи високо кръвно налягане?

чаша за кафе
Гласувайте (1-5)

Високото кръвно налягане се превръща във все по-голям проблем не само за България, но и в световен мащаб. То може да бъде понижено с помощта на различни лекарства, но дали е добре всеки ден да зависим от хапчетата? Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят отрицателно на въпроса. Затова е добре да се потърсят храни, които могат да бъдат много полезни при справянето с хипертонията. Съществуват различни мнения, дали шоколадът може да понижи високо кръвно налягане. Според проучванията проведени през последните няколко години, тъмният натурален шоколад е напълно способен да окаже много силна помощ.

Тези резултати може би ще зарадват много от любителите на този вид храни. Въпреки това сме сигурни, че се намерят и много скептици относно това твърдение, които веднага ще тръгнат да търсят в Google, в различни медицински справочници и книги. За да ви спестим това търсене и усилия, ето цялата информация по въпроса:

Едни от съединенията в натуралния шоколад са флаванолите, които водят до вазодилатация (разширяване) на кръвоносните съдове. Това дава възможност за лесно преминаване на кръвта и съответно води до понижаване на налягането. Тези флаваноли също така оптускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, като премахват стимулите за свиването.

Както обикновено обаче, винаги има едно „Но“. Оказва се, че консумацията на черен шоколад може да помогне на хората, които вече имат високо кръвно налягане, но влиянието върху хората с нормално кръвно е почти минимално. Също така, яденето на шоколад в големи количества с цел бързо понижаване на кръвното може да доведе до покачване на теглото, тъй като шоколадът все пак съдържа доста захар. Затова трябва да бъдете внимателни с количествата му.

Много от продуктите съдържащи тъмен шоколад, които виждате в магазините съдържат много преработени съставки, като това ги прави много по-малко полезни, от колкото си мислите. За да се получи по-добър ефект от тъмният шоколад, избирайте такъв, който съдържа най-малко по 70% какао в себе си.

В крайна сметка, за да получите най-добрите резултати, комбинирайте черният шоколад с редовни тренировки и балансирана диета, която е бедна на наситени мазнини. Тази смесица от полезни за тялото неща сама по себе си представлява едно вълшебно хапче, което ще ви помогне да се справите с проблемите, които ви съпътстват заради високото кръвно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.