Мурсалският чай – тайната на дълголетието

Гласувайте (1-5)

Мурсалският чай притежава многообразни лечебни свойства, благодарение на които е известен в народната медицина като “билка за всички болежки”. С времето успява да докаже благотворните си действия, поради което се счита за една от най-полезните български билки.

Билката укрепва организма цялостно и спомага за жизненост и дълголетие. Мурсалският чай притежава мощни антиоксидантни свойства, намалява риска от образуване и развитие на ракови клетки, регулира кръвното налягане. Заболявания на дихателните пътища, проблеми с черния дроб и бъбреците, простатата и затрудненото уриниране, анемии, проблеми с мъжката потентност. Намалява възможността за развитие на атеросклероза и снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт и др. Мурсалският чай е богат на елементи от Менделеевата таблица и на над 10 аминокиселини. Съдържа етерични масла , флавоноиди, танини, микроелементите  кобалт, цинк, селен, мед и желязо, както макроелементите  калций, натрий, магнезий  и др. С доказаните си свойства успява да спечели и прозвищата „здравословното чудо “ на народната медицина, “зелен герой на планетата”,

Мурсалският чай не се отглежда трудно, тъй като устройството му позволява да оцелява целогодишно в каменисти местности със сурови климатични условия на от 1000 до 2200 м надморска височина, в плитки и ерозирани хумусно-карбонатни почви, каквито са естествените му находища.

Земеделските производители, взели решение да посветят времето и усилията си на това изключително растение, могат да се сдобият с качествен разсад на мурсалски чай от екологично чистия регион на Ржана планина (дял от Западна Стара Планина).

Мурсалският чай е защитен вид. Естествените му находища се намират под закрилата на закона за биологичното разнообразие, а беритбата в Родопите строго ограничена. За всеки добив е необходим протокол, удостоверяват произхода на билката . Поради тези обстоятелства билката не се радва на полагащата й се популярност. В последните години обаче мурсалски чай вирее и в други региони на страната, поради успешното му култивиране. Билката можете да откриене и в Ржана планина, където е била разсаден преди години.

Ако се интересувате от закупуване на разсад на мурсалски чай, отгледан на подходяща морска височина и в екологично чист планински район, можете да се свържете със специализирания разсадник в с.Игнатица, намиращо се в под подножието на Ржана планина (Западен дял  от Стара планина).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.