На какво източно бойно изкуство да запиша детето ми?

Гласувайте (1-5)
Детето ви е гледало някой и друг филм с Джеки Чан и иска и то да може да усвои карате? Често случвано явление! Нормално е децата да искат да подражават на добрите герои, а и няма нищо лошо. Един от най-градивните спортове за деца е именно източно бойно изкуство. Но какво да изберете.

Преди просто да го запишете на някакво бойно изкуство поинтересувайте за разликите, защото самите бойни изкуства имат различна философия и техники. Ако детето ви е по-спокойно като натура е добре да му предложите тай чи, но ако има твърде много енергия може да помислите за карате или айкидо, с което детето да се научи да овладява буйната енергия в себе си. Каквото и да изберете трябва да знаете, че бойните изкуства стимулират особено много усвояването на чужд език, за това е добре паралелно да запишете детето си на някакво езиково обучение, което му допада, за да може да тренира и умствения капацитет или иначе казано да изразходва градивно и менталната си енергия. Менталното и физическо спортуване дават една уравновесеност още в ранната възраст на детето.

Това, на което детето ще се научи следвайки стъпките в бойното изкуство, което сте избрали е дисциплина на първо място. На второ място ще се научи, че само с постоянство и усърден труд се постигат резулатати. Децата, които тренират развиват много силен и борбен дух, а също и емоционалната им култура се покачва.

Облеклото в бойните изкуства също е важен фактор. Изискването да са с винаги спретнати и чисти кимона ги учи да са такива и в живота. А тренирайки с партньор се научават да работят в колектив, да бъдат толерантни и да приемат хората такива, каквито са. Често родителите предпочитат да запишат детето си да спортува и усвоява философията на някое бойно изкуство като вид целодневна лятна занималня, тъй  като заниманията с деца понякога са по няколко часа – от 3 до 6 часа. Но все пак какъв спорт да изберете за детето си?!  Според психолозите децата се делят на 4 вида темперамент:

–         Сангвиник – това са деца, които обичат препятствия и по-точно казано преодоляването им. Подходящи спортове за тях са освентае куондото и катеренето, алпинизма и всичко, което е свързано с препятсвия и с отборен дух.

–         Холерик – това са по-енергичните деца, които още от малки трябва да се научат да овладяват и изразходват голямото си количество енергия по градивен начин. За тях е особено подходящо каратето и други подобни силови и с по-голямо натоварване бойни изкуства.

–         Флегматик – това са деца, които обичат рутината и еднообразието. За тях е изключително добре да тренират тай чи, което ги кара да се фокусират и да тренират концентрацията си.

–         Меланхолик – те не си падат особено по спорта и натоварванията. За тях също би било добре да се занимаят с тай чи, защото то няма да ги натовари прекалено, а в същото време ще тренира концентрацията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.