Науката доказа – кафето е полезно!

Кафе
Гласувайте (1-5)

От дълги години в научните кръгове се спори за ползите от кафето. Едната страна твърди, че макар такива да има, неговите негативни последици са прекалено много, за да го консумираме. Твърди се, че кофеинът води към пристрастяване и ако се опитаме да го спрем, ще си навлечем куп неприятни странични ефекти.

Друго твърдение е, че кафето дехидратира и в същото време увеличава кръвното налягане, което има двоен негативен ефект върху здравето ни. Дали обаче всички тези твърдения са верни? Оказва се, че не!

Приканваме ви да си купите един хубав бленд кафе (например от Espressimo.bg), да се отпуснете и да прочетете за ползите от кафето в тази статия!

Кафето НЕ дехидратира!

Много хора обвиняват кафето за неговите диуретични качества. Това ще рече, че то ни кара да отделяме вода, което води до обезводняване. За щастие обаче, тези опасения са напразни. Диуретичният му ефект е толкова слаб, че самият факт, че кафето е течност, го неутрализира.

Тоест само това, че пием кафе, ни хидратира повече, отколкото самият дехидратиращ ефект. Затова не се притеснявате, че ще се обезводните, а дори и това да ви се струва проблем, просто пийте вода редовно!

Кафето НЕ повишава кръвното налягане трайно

Макар кафето наистина да има засилващ ефект върху нашето кръвно, той е преходен. Това означава, че само след 10 минути от пиенето на кафето, кръвното ни се нормализира отново. Освен това не всички хора повишават кръвно след употреба на кафе, а и самото повишаване не е значително.

Ако имате проблеми с кръвното, кафето може и да има негативни последици, ако го консумирате в големи количества, но по една чаша на ден не е проблем.

Кафето понижава апетита

Не е тайна, че повечето хора в днешно време имат излишни килограми за сваляне. Много от нас се чудят как да се справят с тях, без да се чувстват гладни през цялото време. За щастие, кафето може да ни помогне в това. Неговите свойства да понижава апетита и да ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време са добре дошли.

Кофеинът от друга страна засилва и горенето на мазнини, което е още един плюс в картона на кафето. А хубавото е, че дори не се налага да пием най-скъпото кафе от специални зърна, брани някъде в Етиопия. Купете си любимите кафе капсули и бъдете сигурни, че дори те ще ви помогнат с полезните свойства на кафето.

Кога кафето е проблем?

Макар да има много полезни свойства, все пак не трябва да забравяме, че кофеинът може да бъде проблем за нашия сън. Не е хубаво да пием кафе преди лягане, дори да не ни пречи на заспиването. Кофеинът остава в организма дълго време (поне 6 часа), а това оказва влияние върху самото качество на съня. Така че внимавайте с кафето в следобедните часове, но не се лишавайте от хубавите му качества през остатъка от деня!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.