Научете повече за различните видове рак на гърдата!

Гласувайте (1-5)

Рак на гърдата е заболяване, което започва развитието си в клетките разположени в гърдите. Това е второто най-разпространено раково заболяване след рак на белия дроб. В световен мащаб рак на гърдата е състояние, което се среща най-често сред жените, въпреки че има случаи, когато от тази болест страдат и мъже.

Все още няма конкретно твърдение, какво причинява нормалните клетки на гърдата да се превърнат в ракови. Известно е, че само 5 – 10% от пациентите страдащи от рак на гърдата, развиват заболяването поради фамилна анамнеза. В семейства, в които има генетични дефекти в един от двата гена, /BRCA1/ и  /BRCA2/, носят голям риск от развитие на рак на гърдата, както и на яйчниците.

Възпалителния рак на гърдата е вид раково заболяване, което включва зачервяване на кожата на гърдите и общото им подуване. При някои случаи може да се наблюдава и поява на бучка.

Видове рак на гърдата

–          Образуване на тумор – ако ракът е инвазивен вид, оценката се основава на това колко клетките в засегнатата тъкан наподобяват тези в нормалната тъкан. Окачествяването на информацията, помага на лекаря да определи възможностите за лечение.

–          Тръбен карцином –  при този рядък вид рак на гърдата, въпреки че е инвазивен, прогнозите са по-благоприятни, отколкото е за инвазивния дуктален карцином или инвазивния лобуларен карцином.

–          Метапластичен карцином – това заболяване засяга по-малко от 1% от всички хора боледуващи от рак на гърдата. При този вид болест, поражението може да остане локализирано и да съдържа няколко различни вида клетки, които обикновено не са наблюдавани при други форми на рак на гърдата. Диагностиката и лечението е същото като и при инвазивния карцином.

–          Лобуларен карцином – при това заболяване, вероятността, пациентите да развият рак е 6-7 пъти по голяма, отколкото при тези, които не страдат от образуването на лобуларен карцином.

Понякога повечето бучки се оказват фиброцистозни. Фиброза е образуването на фиброзна тъкан и кисти изпълнени с течност. Фиброкистозните промени могат да предизвикат подуване и болки в гърдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.