Научете повече за видовете херния

Гласувайте (1-5)

Всеки орган е обхванат от защитна мембрана, която представлява тъкан наподобяваща ципа. Хернията се появява, когато даден орган или тъкан, поради нарушения в целостта на тази защитна мембрана преминават през нея . Обикновено това състояние се появява в коремната област, но също така може да се появи и  междупрешленните дискове. Нелекуваната херния води до потенциален риск от спиране на притока на кръв към съответния орган или тъкан, което предизвиква дискомфорт и болка.

Видът на хернията зависи от мястото на нейното възникване. Ето някои от най-често срещаните видове херния:

–          Ингвинална херния –  най-често тя се появява в слабините. Почти 75% от всички коремни хернии са Ингвинална и в повечето случаи засягат мъжете. Ингвиналната херния може да бъде разделена на непряка Ингвинална херния и директна Ингвинална херния.

–          Бедрена херния – този вид херния се появява точно под ингвиналното сухожилие. По-често от този вид херния страдат жените.

–          Пъпна херния – при тази херния се наблюдава изпъкване на пъпа, което обикновено се появява при новородени бебета и се лекува от само себе си. Въпреки това, понякога се налага оперативна намеса. Зоната около пъпа като цяло е слабо място. Появата на пъпна херния се случва доста често при бременни жени и хора страдащи от затлъстяване.

–          Следоперативна херния – обикновено се появява след операция в коремната област, когато разреза все още не е зараснал напълно. Причинена е от напрежение на незараснали тъкани.

–          Хиатална херния – появява се в горната част на стомаха и се подава в гръдната кухина през отвор на диафрагмата. Хиаталната херния често се среща при хората на средна възраст и хора, които са с наднормено тегло. Неправилният хранителен режим е една от основните причини за нейното възникване.

–          Епигастриума херния – този тип херния се формира между пъпа и долната част на гръдния кош в областта на корема.

–          Спинална дискова херния – появява се в долната част на гърба или на шийните прешлени и причинява болка в гърба, която се спуска до бедрото. Това състояние е известно като дискова херния и може да доведе до ишиас.

При лечение на херния, трябва да се спазват някои предпазни мерки по отношение на тегло, диета и физическа активност. Лечението зависи от тежестта на заболяването. Хернията трябва да се лекува възможно в най-ранен стадий.

1 thought on “Научете повече за видовете херния

  1. При мен наблюдавам секрет от пъпа вече втори месец с прекъсване. Леко неразположение и неприятно чуство в пъпа. Как да го лекувам. Не съм ходила на лекар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.