Най-важното за захранването на бебето

Гласувайте (1-5)

Захранването на бебето е една от най-важните стъпки в живота му макар и то, а не рядко и майката не е наясно с това. Начина и провеждането на захранването са толкова важни поради две причини: първата е, че според това как е протекло захранването бебето образува своите вкусове и ако захранването не е правилно или е насилствено може да доведе до злоядство. Втората причина, поради която захранването е толкова важно, е доброто развитие на чревната дейност. В много случай майките бързат да захранят децата си до края на първата годинка, за да могат да ги запишат на детска ясла, а те да се върнат на работа. Но това бързане може да предизвика не добро усвояване на всички хранителни продукти от списъка за захранването и от там редица проблеми. Най-важното за стартирането е детето да е готово и по-точно неговото стомахче. Признаците за тази готовност са възможността на детето вече да седи, проява на любопитство към храната на големите, намаляване на периодите на хранене през деня и изпитване по-голям глад.

Първата стъпка от захранването доста се промени последните години. Докато ние бяхме захранвани първо със сокчета и кисело мляко, новите проучвания в областта отричат напълно даването на прясно изцеден сок преди осмия месец. Това е така, заради богатата на витамини и минерали консистенция на сока, която обаче е трудно смилаема за детето на такава ранна възраст. За това, яко все пак планирате да дадете детето си на ясла, дори и да е частна детска ясла в София, давайте му сокчета възможно най-късно, около месец преди тръгването. Според последните проучваня най-добре е захранването да стане първо със зеленчуци, започвайки с 1 лъжичка първия ден, следващия с 2-3 и така до края на седмицата да бъде захранено с едно цяло ядене на ден. Когато се въвежда следващата храна (зеленчук) първо давате 1 лъжичка от новото пюре и след това останалото от зеленчук, с който вече е било захранено, като постепенно всеки ден увеличавате лъжичките от новия зеленчук за сметка на вече познатия.

Въвеждането на плодовете е добре да стане след като се въвели всички зеленчуци и нека да започне също с по 1 лъжичка, но като закуска или следобедна закуска, така че да не се смесва със зеленчука. Важното правило, което трябва да следвате, за да проведете най-доброто и успешно захранване е колкото по-бавно, толкова по-добре! Така стомахчето на бебето има време да свикне със всеки един вид храна и вкус и да ги приеме до като порасне възрастен индивид. При бързото захранване рискувате детето да отхвърли доста вкусове, които като порасне ще му бъдат противни. Обикновено това е причината много от децата да отказват да ядат грах, моркови и други зеленчуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.