Нови изисквания към млечните имитиращи продукти

5/5 - (1 vote)

На 14 януари 2019г. изтече гратисният период, през който в търговските обекти можеха да се продават имитиращи продукти, съдържащи мляко, които не отговарят на нормативните изисквания за предлагане и етикиране.

Какво представлява млечният имитиращият продукт?

Най-общо, той съдържа немлечни съставки. Такава е например палмовото масло.

Статистически данни показват, че за 2017г. българинът е изконсумирал над 12 000 тона палмово масло. В последните години то се прилага широко както при производството на млечни изделия, така и в сладкарската промишленост.

Палмовото масло е продукт от т.н. маслена палма. Основни износители са Индонезия и Малайзия. Други негови приложения –  за производство на сапун, козметика, биогорива, смазочни масла…

Както и при редица хранителни продукти, мненията за негативите и позитивите при консумацията на палмовото масло са силно поляризирани. За съжаление отрицателните новини се продават по-лесно, ето защо от всички страни ни заливат реки от информация за вредата от солта, захарта, месото, напитките, аспирина… и , разбира се, за „убиеца“, наречен палмовото масло.

Ние няма да се включваме в спора. Само ще подчертаем, че човек трябва добре да се информира, преди да включи или изключи от менюто си даден продукт. Защото например наднормените килограми са резултат не само от това, което ядем, а в много по-голяма степен от начина ни на живот…

Изисквания към имитиращите продукти.

Сега млечните имитиращи продукти трябва да се поставят на отделни щандове или обособени места, а етикетите им да съдържат:

– надпис „Имитиращ продукт“ в близост до наименованието;

– ясно обозначение на компонентите или съставките, частично или напълно заменяща млечните такива;

– количеството на съставките (млечни и / или имитиращи).

Не се допуска наименованието им да включва думата „млечен“ или обозначения, специфични за млечни продукти, като „сирене“, „сметана“, „кашкавал“, „извара“ и други подобни.

Задължителни е имитиращите продукти да са предварително опаковани, не е разрешена продажба в насипно състояние.

Ако имате хранителен магазин или просто се нуждаете от допълнителна информация, по-подробно с изискванията можете да се запознаете от Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

 Имитиращ продукт ли е сухото мляко?

В немалко етикети на млечни храни е записано съдържание на сухо мляко. То не е имитиращ продукт, защото не включва немлечни съставки. Получава се чрез сгъстяване на пастьоризирано прясно мляко в условията на вакуум (посредством вакуумизпарители), при което обемът му намалява неколкократно. След това продуктът се изсушава. Хранителната му стойност е много близка до тази на оригиналното мляко. Сухото мляко е много по-удобно за опаковане и транспортиране, има висока трайност и дълъг срок на съхранение.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.