Новите домати

Гласувайте (1-5)

Откриването на новия континет се оказва от изключително значение по отношение на обогатяване на храните в Стария свят. Оттам идват картофи, царевица, слънчоглед, домати, пипер, фасул.
Първоначално доматите са отглеждани в Европа като декоративна култура. След време започва консумацията на зелени домати. И най-накрая се включва употребата на зрели домати. До средата на ХХ век в зеленчуковите градини се отглеждат само директни сортове, т.е. такива, които носят наследствени гени на родителя си. Българинът Христо Даскалов, професор, открива технологията за създаване на хибридни сортове домати – от два или повече родителя, използвана навсякъде в света днес. По този начин може да се създават сортове с необходимите стопански качества. Настъпва втората ера в домато производството, когато се създават хиляди сортове с различни качества: висока добивност, за различни климати – включително оранжерии, с устойчивост на различни болести, механизирано прибиране.
От няколко години се работи и вече се навлиза в третата ера. Ерата на лечебните домати. Английските учени създадоха сорта Блек, Синджента патентова Кумато, италианските учени създадоха Черно слънце. Тази зима се включиха и израелските учени със сорта Блек галакси. България засега се представя със сорта Пловдивска каротина с повишено съдържание на каротин, ликопен и витамин С. В САЩ също се работи по въпроса, но още има какво да се желае по отношение на вкусовите качества.
И всичко това без ГМО! Само чрез обичайното кръстосване на обикновени и не чак толкова обикновени, диви домати, от джунглата на Амазонка, на които преди не е обръщано внимание заради дребният им размер. В природата има домати с всичките цветове на дъгата, включително синьо.
Характерното за горе изброените сортове домати е много високото съдържание на ликопен, и преди всичко, на антоциан.
Който се интересува и грижи за здравето си, е необходимо да обърне внимание на тези домати. Цените все още са високи, но са много по-ниски от приложението на лекарства.
А Природата е най-големият лечител! Това е отдавна доказан факт.

5 thoughts on “Новите домати

  1. За мен най-голям интерес представляват директни сортове домати. Не съм ни най малко експерт в областта на ботаниката, но вътрешното ми по скоро емоционално от колкото рационално мнение е! директните сортове е това което естественото развитие ни е дало в наследство. Вярно добивите от декар са по малки, а и грижите са повече обаче не бива да ни мързи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.