Новите промени в Google при класиране в търсачката

Гласувайте (1-5)

Правилата ще влязат в сила през месец май

От особена важност за класиране на предни позиции в Google е следенето на всяка една промяна, която търсачката въвежда. Тъй като използването на интернет през мобилни устройства се е увеличило неимоверно, Google адаптира алгоритмите си при търсене през “умните” телефони и таблети. Последните новини са, че до месец май ще бъдат въведени промени при резултатите от търсене през мобилни устройства. Това означава, че сайтовете без адаптивен дизайн ще се класират на задни позиции, което означава драстично намаляване на видимостта им от потребителите.

Още през ноември 2014 г. Google започна да определя сайтове като “mobile-friendly” (удобни за използване от мобилни устройства), за да разграничи страници, които не са с т.нар. адаптивен дизайн, не са подходящи за използване от всякакви устройства. Февруари 2015 г. Google вече обяви плановете за въвеждане на промени в алгоритъма за класирането през мобилни устройства, което миналата година беше безпрецедентно – преди това от Google не бяха обявявали промени предварително. Настоящите нововъведения също са обявени близо 2 месеца преди въвеждането им.

Чудите ли се как да разберете лесно дали уеб сайтът Ви е mobile-friendly? Вече Google предоставя безплатно инструмент, с който можете да проверите дали дадена страница е с адаптивен дизайн, а за да е с такъв, тя трябва да отговаря на следните условия:

  • Да избягва софтуери, които не се използва при мобилни устройства често и забавят получаването на информацията, например Flash;
  • Да използва текстове и шрифтове, които не е необходимо да се увеличават, за да се четат;
  • Да преоразмерява всяка страница, за да не се налага на потребителите да увеличават или да движат курсора прекалено в дясно или вляво;
  • Да поставят линкове далеч един от друг, за да могат безпроблемно да се натискат тези, които потребителят би отворил.

От началото на месец април, вече Google предупреждава собствените на уеб сайтове, при търсене от телефон, че трябва да се съобразят с новите условия и да направят страниците си адаптивни.

Екипът от специалисти на Web Motion може да предприеме SEO оптимизация за Вашия уеб сайт, така че да отговаря на новите изисквания и да бъде достъпен през всякакви устройства. Свържете се с Web Motion за безплатна диагностика на сайта Ви – направете запитване на office@webmotion.bg като оставите координати за обратна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.