Оформление на градински цветя

Гласувайте (1-5)

При геометричен стил, който се отличава с правилни геометрични форми на алеите, площите се зацветяват в правилни фигури.
При пейзажен (естествен) стил, за който са характерни лъкатушещите пътеки зацветяването се извършва предимно в свободни групи. Те се подреждат свободно така, както растат в природата, пред групите от дървета и храсти или разпръснато из тревните площи. Пред иглолистните видове, които са с тъмен фон, обикновено се засаждат бели цветя (маргарити, алисум), а пред видовете със светла кора и листа (бреза) – цветя с ярки тонове.

Формата на фигурата, където ще се засаждат цветя, се очертава с канап, дълъг 20 – 30 м, с ролетка, метър, колчета, дървен пергел и др. Зацветяването може да бъде:
1. Цветни фигури с прави геометрични форми: правоъгълни, квадратни, многоъгълни, кръгли и др.
2. Балони – дълги ивици от цветя, засадени от различни по височина и цвят растения. Правят се пред групи от храсти.
3. Еднородни и смесени групи от многогодишни цветя, засадени в тревната площ.
4. Солитери – единични цветя, засадени в тревната площ, които имат красива листна маса и цветове.

Вечнозелените широколистни дървета и храсти се засаждат с пръст около корените късно през пролетта или рано през есента (не по-рано от април и не по-късно от септември).

За дървесните видове се изкопават дупки с диаметър 0,8 -1,2 м и дълбочина 0,6 – 0,8 м. За храстите дупките са с по-малки размери – 0,5 – 0,7 м във всички посоки. Преди засаждането корените се подрязват. Добре е при засаждането изкопаната почва да се обогати с разложен оборски тор. Пръстта около новозасадените растения се притъпква и обилно се полива. Желателно е новозасадените дървесни видове да се привържат към кол, който се забива дълбоко и служи за опора до пълното им вкореняване. Цветната декорация би  трябвало да бъде в пълна хармония със стила на зелената площ.

В този случай в първия кръг около центъра се засаждат 6 растения, а във всеки следващ кръг при приблизително същото разстояние – по 6 растения повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.