Органични продукти, какво е това?

Гласувайте (1-5)

Днес ще направим кратка разходка в света на органичните продукти и биологичното производство.

Органични продукти:

  • не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО), ГМО храни и техните производни;
  • не съдържат химически синтезирани консерванти, багрила, ароматизатори, стабилизатори и сгъстители;
  • произведени без използване на вредни технологии (ултразвукова обработка, химическо съхранение, обработка с феноли и повърхностноактивни вещества, атомно делене, радиационна обработка, карбонизация);
  • не съдържат суровини от земеделски произход, отглеждани с използване на пестициди, химически торове и друга селскостопанска химия, хормони и стимуланти за растеж;
  • не съдържат суровини от земеделски произход, отглеждани в близост до промишлени центрове.

Освен липсата на вредни вещества, биологичните продукти се отличават със своя вкус и по-високи хранителни свойства. Биологичното месо е идеален източник на здрави протеини и наситени аминокиселини. Пилето, например, винаги е било считано за диетичен месен продукт. Неорганичното пилешко месо на рафтовете на нашите супермаркети има голяма вероятност да съдържа антибиотици.

Поради естеството на биологичното земеделско производство, съдържанието на сухи вещества в органичните плодове и зеленчуци се увеличава, а водното съдържание намалява, което подобрява техния вкус. В допълнение, съдържанието на витамини, минерали и фибри в биологичните продукти е много по-високо.

Биопродукт – биологично производство

Може да се каже, че биологичният продукт е преди всичко органичен начин на производство. Ето защо, в областта на „органичните“, селското стопанство заема централно място.

Международното законодателство дава следното определение за биологични продукти: „това са продукти, получени в резултат на провеждане на сертифицирано биологично производство в съответствие с изискванията на стандартите и правилата за биологично производство“. Подобни органични стандарти регулират процедурата за сертифициране на земеделски органични предприятия, както и процедурата за техния контрол.

Производство

Производството на всеки био-продукт започва със сертифицирането на земята. Дори когато става въпрос за мляко, преди всичко полетата и пасищата, използвани за животновъдството, трябва да получат биологичен статус. Кравите, които дават биологично мляко, трябва да се пасат. И така, тревата на пасищата не трябва да е с пестициди, диоксини и други устойчиви химикали, които след това могат да отидат в млякото или месото, земята трябва да бъде сертифицирана като органична. Подобно сертифициране по биологичен път потвърждава, че са изминали най-малко три години от последното използване на агрохимия и ГМО, а в земята няма повече вредни вещества.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.