Ортопедични шини

Гласувайте (1-5)

Медицински шини се използват в ортопедията и травматологията след счупване, навяхване, болков синдром, при вродени дефекти или в постоперативния период. Целта на шините е да обездвижат засегнатия крайник, като обхванат здраво ставите и им придадат сигурност при движение. Медицински или още добре познатите ортопедични шини се използват до заздравяване на засегнатия крайник. Ортопедичните се използват основно при постоперативни или травматични състояния. Те обхващат здраво засегнатото място и го фиксират неподвижно до неговото оздравяване. Съществуват и т. нар. лумбустати, шинирани колани и корсети, които се използват предимно от хората с вродени аномалии или в напреднала възраст, за да поддържат тялото в определена позиция и да облекчат болката. Често пъти, хора прекарали мозъчен инсулт също използват шини за ръка, за да фиксират пръстите неподвижни. Друга разновидност, използвана след автомобилни катастрофи са т.нар. ортопедични яки. Тези шини могат да бъда с или без подбрадник.

Разнообразието от приспособления за фиксиране на различни части от тялото е огромно – шини за врата, гърба, кръста, горните и долните крайници, пръстите на ръцете.

Особен вид шина е бандажа и Хесинговия корсет, които се използват при различни видове гръбначни изкривявания.

Много от съвременните модели шини са олекотени, гъвкави, комфортни с цел осигуряване комфорта на засегнатото място при едновременното му фиксиране.

Различните модели шини се различават по форма, избран материал за изработката им и се предлагат в стандартните размери S, M, L, ХL. В зависимост от големината им, продукти за деца се използват и при възрастните за обездвижване на половин крайник.

Разнообразието за горен крайник е голямо. Шините могат да бъдат за отделен пръст, за дланта, китката, лакътя, рамото или за цялата ръка. Шините с универсален дизайн са подходящи както за лявата, така и за дясната ръка. Те подкрепят ръката сгъната в лакътя и носят тежестта на гърба и рамото. Меки алуминиеви шини обхващат и стабилизират пръста.

Не по-малко е разнообразието и от шини за крака. Различават се такива за глезен, шини за имобилизация на коляното, шини контролиращи обема на движения в колянната става. При последните са възможни движения в определен обем.

Шиините яки могат да бъдат с или без подбрадник, изработени от мек или твърд материал. Често височината на яката може да се контролира, което дава възможност и за контрол върху движението на врата.

Хесинговия корсет се използва за корекция на стойката на гръбначния стълб. Обичайно е изработен от еластична материя и е с вградени стабилизиращи шини.

Голямо е и разнообразието от шини – http://www.razlichnite.com/shini.html в зависимост от материала на изработката и еластичността им. В тази връзка се различават аеро шини, вакуум шини, флексабилни шини, крамерови шини, алуминиеви шини за пръст, ортези, термопластични шини и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.