Още информация за лечението на рубеола

Гласувайте (1-5)

Рубеолата е инфекциозно заболяване причинено от вирус. Засегнатите части са основно кожата и лимфните възли. Рубеолата се предава чрез секрети от носа или гърлото на заразен човек. Вируса може да се предаде от бременна жена на плода чрез кръвния поток, който преминава през плацентата. Ако майката е заразена през първите 20 седмици от бременността, бебето може да се роди с вроден рубеолен синдром, който причинява редица вродени дефекти. Периода на болестта може да продължи около 5 дни, като при децата тя протича по-леко, отколкото при възрастните. Подобно на повечето вирусни заболявания, рубеолата се предава по въздушно капков път.

Рубеолата може да се разпространи в организма на всеки човек, без значение от неговата възраст. Като цяло тя е леко заболяване и рядко засяга кърмачета и хора над 40 годишна възраст. Симптомите на рубеола са повишена температура около 38 градуса, подути лимфни възли особено в областта зад ухото и задната част на главата. Обрива е един от най-ярките симптоми при рубеола, който започва от лицето и се разпространява към шията, гърдите и останалата част на тялото. При някои хора се появяват болки в очите, възпалено гърло и др. Тежки вродени дефекти като вроден рубеолен синдром могат да се появят при бебета през първите три месеца. Тези дефекти включват катаракта, очни проблеми, увреден слух и сърдечни заболявания. Ваксината срещу рубеола е разработена преди всичко за предотвратяването на тези вродени дефекти. Ваксината е безопасна и се прилага за профилактика както срещу рубеола, така и срещу морбили и паротит. За облекчаване на дискомфорта и понижаване на температурата, можете да давате на детето парацетамол или ибупрофен. Не се препоръчва приема на аспирин.

Тъй като рубеолата е вирусно заболяване, няма специални медикаменти, които да се използват за лечение на тази инфекция. Въпреки това, можете да направите някои неща, с които да предотвратите разпространението на вируса. Едно от нещата, които са ефективни при превенцията на рубеола е ваксината ММР. Тя се поставя при бебета между 12 и 15 месеца, като втората доза се прилага когато децата са на възраст между 4 и 6 години. На вече болни от рубеола деца, е необходимо да се дават повече течности и да бъдат изолирани от други хора с цел предотвратяване разпространението на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.