Основна информация за видове, симптоми и лечение на херния

Гласувайте (1-5)

Хернията е заболяване, което обикновено се развива в телесна кухина, където се съдържат органи и телесни тъкани. Това най-често са части от червата или коремна мастна тъкан, които са затворени в тънка мембрана. Въпреки, че терминът херния може да се използва за издатини в други области на тялото, най-често той описва състоянието на долната част на торса.

Хернията може да бъде асимптоматична. Въпреки това, тя почти винаги носи потенциален риск от спиране на кръвообръщението на засегнатия орган, което я прави спешен случай с хирургическа намеса.

Признаци и симптоми на херния.

Симптомите на херния могат да варират от образуването на безболезнена бучка, до болезнена издатина, която причинява поява на изпъкването на тъкан. Понякога болката предшества откриването на бучката. Издатината се увеличава по размер, когато стоите прави или когато се повиши вътрекоремното налягане в резултат на кашлица. Тя може да бъде върната обратно в корема, освен ако не е много голяма.

Видове херния

–          Херния на коремната стена – тя засяга всеки 1 на 100 човека.

–          Непряка ингвинална херния – тя засяга само мъжете. Представлява преминаване на орган или част от орган като например тънките черва през ингвиналния канал.

–          Директна ингвинална херния – тя засяга и двата пола. Чревната верига образува оток във вътрешната част на сгъвката на слабините.

–          Бедрена херния – тя е по-характерна за жените. Представлява преминаване на част от червата във феморалния канал.

–          Пъпна херния – тя засяга и двата пола. Част от червата преминават през коремната стена на пъпа но остават под кожата.

–          Хиатална херния – навлизането на коремни органи в гръдния кош предизвиква появата на този вид херния.

–          Следоперативна херния – тя се появява на място където е имало хирургически разрез. Това се дължи на напрежение в тъканите, в резултат от прекомерно мускулно натоварване.

Лечение на херния

По принцип всички видове херния са лечими, освен ако тежки усложнения не направят състоянието опасно. Хирургически колани или други приспособления могат да се използват при задържане на изпъкването на хернията, когато не е възможна операция или тя трябва да бъде отложена. Въпреки това, те не трябва да се използват никога при бедрена херния. Избягвайте дейности, които увеличават вътрекоремното налягане и които могат да причинят увеличаване на размера на издатината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.