Основни съвети при изработка на фирмен уебсайт

Гласувайте (1-5)

При изработката на фирмени уебсайтове има няколко основни изисквания, които е силно препоръчително да се спазват. Съществуват множество платформи и начини, на които може да бъде създаден един уебсайт. За момент ще се фокусираме върху изработка на фирмен уебсайт на WordPress. За добър и приятен уебсайт на тази платформа са нужни добри UX/UI дизайн разработки, или по-точно те да бъдат максимално тематични. Сайтовете е нужно да бъдат оптимизирани за скорост, да бъдат „интелигентни“ и да може да се работи лесно с тях.

Дизайн на сайта при изработка на фирмен уебсайт

В повечето случаи, когато се работи с WordPress, се използват готови или полуготови теми. Най-голям пазар за теми е “Themeforest”, ето и някои от популярните:

  • Crocobrock demos
  • Avada demos
  • OceanWP demos
  • Brooklyn demos
  • Rife design
  • Elementor PRO templates
  • Divi templates

Те са най-прости и широко използвани за създаване уебсайтове. Затова често сайтовете на множество конкуренти в дадена ниша могат да си приличат. Точно поради тази причина са доста по-бюджетни. Експерти съветват, ако възнамерявате да създавате сайт за Вашата фирма, да отделите повече средства. Така ще бъде възможно да се разработи по-различен и устойчив сайт в стравнение с този на Вашите конкуренти на пазара. Това, съчетано с други добри практики, ще изведе сайта на първите страници на търсачките, от където и ще имате повече клиенти.

Съществува и втори начин за създаване на сайт с помощта на горните теми – с известна доработка от правилния специалист, той може да бъде направен да изглежда много по-оригинално и изпъкващо в сравнение с този на други фирми в нишата. Това представляват сайтове, които се създават също от готови теми, но се влага повече работа и изпипване в главните страници на сайта, или в тези, които ще се смятат за такива. Много често това са началните страници или страниците, където са описани услугите на дадена фирма. Тези страници са по-добре оптимизирани и подредени, което прави цялостното впечатление по-добро.

Има и трети вариант, в който сайтът може да бъде създаден от нулата, тоест разработчиците ще започнат от „белия лист“. Задачата е трудна и трудоемка. От особена важност е професионализмът на хората, които ще го разработват, защото проучванията и вниманието, което изисква създаването на този вид сайт, е много по-обхватно. Извършва се подробен анализ на конкурентите в нишата и се създава уникален сам по себе си сайт, който никой друг няма да притежава. Това е най-добрият вариант според статистики и специалисти, но напълно очаквано е и най-скъпият.

Функционалност на сайтовете

В зависимост от нишата на бизнеса, за който ще се изгражда сайт, съществуват различни добавки (плъгини) и функционалности. Това например са контактните форми, менютата с услугите и други. Тези плъгини са готови за директно вграждане в сайта, но не винаги работят правилно. Точно обратно, проучванията и уредите за измерване на скорост на сайтове показват, че е добре броят им да бъде сведени до минимум, защото понякога може дори да „счупят“ сайта или част от него.

Втората опция е реализирането на тези функционалности с код, а писането на този код се извършва ръчно от програмисти. Това отнема повече време, но е много по-подходящо и добре като цяло за сайта. Функционалностите се правят индивидуално и уникално за проекта. По този начин се гарантира те да работят добре и да не създават проблеми както на потребителите, така и на собствениците на сайта.

Съществува и трета опция, която най-често се използва от по-големите предприятия и фирми. Понякога писането на код и простото поставяне на плъгини няма да свърши работа за големите фирмени сайтове. Някои от тях например искат да следят складовата наличност на стоките си и тя да бъде директно отразявана в техния сайт на живо и в момента. В такива случаи се използват APIs. Представляват външни софтуери, които се „сработват“ със сайта по специфичен начин, в зависимост от целта, която трябва да се постигне.

Текстово съдържание на сайтовете

Видът на текста е може би най-важното и задължително изискване, за да бъде един сайт удобен и приятен за използване. Начинът, по които информацията се представя на ползвателя, е от първостепенно значение. Когато ще бъдат писани текстове за специфични, например правни или медицински области, винаги се препоръчва материалите да бъдат разработени от специалисти в областта. Ако пък става въпрос за вътрешнофирмена информация, е най-добре текстът да бъде на писан от Вас. Ако Вие сте специалист и искате да ви бъде изграден сайт, можете да напишете специализираното съдържание в сайта. Но задължително при спазване на определени насоки в посока SEO (оптимизация за търсещи машини), защото и това има голямо значение. Когато говорим за общи теми като търговско съдържание, блог статии и други, е съвсем нормално да бъде нает професионалист (копирайтър), който да се погрижи за създаването им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.