Особености на конструкцията и принцип на работа на инфрачервените нагреватели

Гласувайте (1-5)

Инфрачервените нагреватели се различават радикално от конвекторите отоплителни уреди – те не нагряват въздуха а предметите в помещението, включително пода и стените. Като цяло, инфрачервения нагревател може да се сравни с малко слънце в помещението  – неговото лъчение, като това на слънчевата светлина, преминава през въздуха без да го нагрява. Но веднага след като лъчът достигне до обект, незабавно се абсорбира от него, като следствие на това обекта се затопля.

Инфрачервените вълни са дълги – именно те се  възприемат от кожата ни под формата на топлина от слънчевата светлина. Ние ги чувстваме, но не можем да ги видим. И тези лъчи ни топлят, независимо от вятър или течение, които в никакъв случай не могат да бъдат пречка. По същия начин вълните от инфрачервените нагреватели не се влияят от вятър или течение защото тяхната дължина на вълната на излъчване е сходна с дължината на вълната в инфрачервения спектър на слънцето.

Нито един от конвенционалните конвектори не може да затопли едно помещение незабавно понеже при работата му е налице постоянно преместване на топлия въздух нагоре в помещението. По този начин преди всичко се загрява пространство близо до тавана, а ние се намираме в долната част на помещенията, и докато въздушните маси (топла и студена) се смесят, минава много време. Изминава дълъг период от време докато се достигне желаната стайна температура.

Движение на въздушните маси по време на конвекция.

При използването на инфрачервени нагреватели всичко е различно – топлината от тях ние започваме да чувстваме веднага след включване на нагревателя, но тя не се чувства навсякъде в помещението, а само в мястото, където е лъчението.

Принцип на отопление с инфрачервен нагревател

Във вътрешността на устройството не се намират някакви особено сложни елементи. В корпусът от неръждаема стомана,третиран с трайно прахово покритие  се намира рефлектор от алуминий. На този рефлектор е монтиран основения елемент в конструкцията – нагревателя/излъчвателя. Има четири основни типа на излъчвателя: халоген, въглероден, керамичен и тръбен. Веще съществуват инфрачервени нагреватели, в които отоплителното тяло е термично закалено стъкло, третирано с излъчващо покритие.

Ако избраният инфрачервен нагревател не предназначен за монтаж, то той трябва задължително да бъде снабден със сензор за преобръщане.

Източник: http://www.termo-pro.com/

1 thought on “Особености на конструкцията и принцип на работа на инфрачервените нагреватели

  1. Благодаря ви за интересната статия. Надявам се да ни информирате все по често за тези нови технологии и начини, с които да си улесним живота и да правим всичко много по 0 качествено.Обмислям да закупя подобна техника, но не знаех, че има цели четири основни типа на излъчване, което е още по удобно.Нашата кожа е силно чувствителна и н е редно да е излагаме директно и дълго на слънчевите лъчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.