От мини до макси – историята на една пола

4/5 - (1 vote)

Мини поли, макси поли, поли с висока талия, скейтърски поли…. Поли в различни десени, кройки, модели, форми! Всеки моден сезон изобилства от различни поли, които са топ за следващите няколко месеца. Но никога, никоя модна колекция за жени, не остава без поне един модел на пола. Каква е тази мания по полите и всъщност, каква е историята на тази дреха за дами?

Началото

Полите са известни още от времената на древните перси, шумери, римляни и египтяни. Всяка от тези империи е имала облекло, сходно на съвременната пола, което е било адаптирано в съответствие с културата, начина на живота и дори вярванията на империята. Така например, в Древен Египет, мъжете са носели къси до над коляното поли, докато за жените са били предвидени дълги до глезените поли, плътно прилепнали към телата им. В Римската империя полата е била на особена почти. От обикновения слуга, до императора, всички са носели поли. Полите са били символ на мъжете и на силата. Дори войниците са заминавали на война, облечени в поли!

През Средновековието

В средните векове полите вече са се превърнали в дреха типична за жените. Мъжете са започнали да носят панталони, а дамите – поли. С висока талия стигаща почти до бюста, в тъмни цветове и от тежко падащи материи, полите са покривали почти цялото тяло, като са оставяли единствено областта на бюста за корсет. Големи, обемисти обръчи, стегнати в горната си част и изключително разкроени в долната, подсилени с нелеки кринолини – това са били полите през 17ти и 18ти век. В края на 19ти век постепенно силуетът се стеснява, полите стават по-прибрани, прилепват към тялото и са с кройка, очертаваща нежните женски извивки. Дължината е една идея по-къса отколкото в предходните столетия, което позволява по-голяма лекота и плавност на движенията.

Новите времена

В началото на 20ти век полите вече не са тежки, обръчите са останали някъде в историята, а материите са разнородни. Постепенно дължината преминава от „до глезените” в „до коленете”. Дамите започват да заголват първо глезени, скоро след това прасци и накрая дори колене. Полите стават практични и удобни за носене. И всичко това се случва благодарение на неповторимата Коко Шанел. Тя е рицарят с лъскави доспехи, който подарява на дамите свободата да носят красиви, елегантни, удобни и практични поли. Тя е дизайнерът, който се заиграва с полите, дължините, материите и моделите им. Между 30те години и 40те години на 20ти век, дължината на полите варира от къси до поли с дължина до средата на прасеца. Различни икономически и политически процеси, колкото и да е непонятно и странно, повлияват на дължината на полите. След всяка от световните войни дължината рязко се увеличава. В момента, в който светът излезе от схватката на разрушенията и смъртта, дължината отново рязко намаля. 50те години бележат раждането на полите модел молив, които се превръщат в култови за Кристиян Диор и негова запазена марка. Десетилетие по-късно Мери Куант лансира ултра мини полите и с тях се поставя революцията на половете и развитието на феминизма. Тя запалва клечката на дързостта, която изгаря всичко по пътя си и дава на жените свободата да крещят посредством своите къси поли „Свобода!”. Но веднага след това хипи модата посипва с пепел ултра късите поли и налага широките, големите, обемните поли, изпръстени с цветя и пайети, мъниста и десени.

Днес

21ви век е векът на полата. Полите днес са с различни дължини, с различни модели, изработени от естествени и изкуствени материи. Популярни са едновременно мини, миди и макси поли; спортни и елегантни; тесни и широки. Истината е, че през десетилетие се редуват едни и същи модели, защото това, което е било популярно и модно преди години, отново пробива своя път към модните тенденции. Днес е трудно да се определи кои точно поли са модерни и трудно на една жена може да ú бъде казано, че носи пола демоде. Просто защото демоде не е дума, която може да се приложи към която и да е пола към днешна дата. От мини до макси – полите имат своята дълга и интересна история, разказана от най-добрите и известни дизайнери на всички времена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.