Оценете симптомите на бронхоспазмите за по-добър контрол на приближаващият астматичен пристъп

Затруднения в дишането

По време на астматичен пристъп, мускулите около дихателните пътища се стягат, а лигавицата в трахеята и бронхите се подува. Тогава започва да се произвежда твърде много слуз, която може да блокира въздушните тръби в белите дробове. Въздухът остава като в капан в дробовете и дишането става изключително трудно. Могат да се забележат и симптоми на задушаване и хрипове в началната фаза. Когато атаката се засили, тогава се получава стягане в гърдите и задух. В крайна сметка можете да се почувствате така, сякаш не можете да получите достатъчно въздух.

Промени в позата

Усилията да се поеме въздух, може да накара човек да се навежда напред, да говори на пресекулки и става забележително по-развълнуван. Тъй като тежестта се увеличава, страдащият от пристъпа много често сяда и се превива, като ръцете му са притиснали гърдите. Тази поза се нарича „статив (триножник)“ и експертите по пристъпен стридор от Фрамар съветват, когато някой ваш близък застане в тази позиция и знаете, че страда от астма, веднага да потърсите инхалатора му или да се обадите на „Бърза помощ“.

Прибиране“ на гърдите и гърлото

Когато дишането е затруднено, тъканите в гърдите и в областта на шията започват да потъват силно с всяко вдишване. Това се описва с термина „Прибиране“. Случаят е спешен и веднага трябва да се звънне на 112 или пострадалият да се заведе в спешен медицински център.

При децата, могат да се получат и други признаци като лош апетит, внезапна умора и намалена активност.

Посиняване на устните и ноктите

Сините или сиви нокти и устни са признак за недостатъчно кислород в кръвта. Това състояние се нарича „цианоза“ и изисква спешна лекарска помощ, защото е застрашаващо живота на пациента. .

Други отличителни признаци на астматичен пристъп, изискващи медицинска намеса

  • Затруднено говорене
  • Невъзможност за вдишване и издишване
  • Чувство за тревожност и паника
  • Постоянна кашлица
  • Бледост и изпотяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.