Панкреатит – диетични съвети и информация

Гласувайте (1-5)

Панкреаса е жлеза, която е от съществено значение за процеса на храносмилане. Това е така, защото отделянето на ензими от панкреаса са отговорни за превръщането на мазнините, въглехидратите и протеините в състояние, в което може да се абсорбира от тялото. Освен това задстомашната жлеза също е отговорна за освобождаването на глюкагон и инсулин в кръвта.

При възпаление на панкреаса е необходимо да се спазва определена диета, която ще спре по-нататъшното развитие на заболяването. Ако имате остър панкреатит, съществуват множество диети, които можете да приложите за облекчаване на състоянието. Повечето диетолози препоръчват консумация на зеленчуци. Могат да се приемат пресни или под формата на сокове. Зеленчуците са най-богатия източник на ензими, витамини и минерали, необходими за лечение на панкреатит. Освен това, храни на растителна основа, действат като антиоксиданти в организма. Те действат добре не само при заболявания на задстомашната жлеза, а като цяло върху цялото тяло.

В диетата също не трябва да се включват храни, които са богати на мазнини. Те затрудняват функцията на задстомашната жлеза. В резултат на това ще има повече пристъпи свързани с болки. Дори и да се възстановите от това заболяване, вие може би ще получавате кризи, ако продължавате да консумирате мазни храни. Ето защо трябва да избягвате пържени картофи, бургери и др.

Пикантните храни са много вкусни, но все пак ако страдате от инфекция на задстомашната жлеза, не ги включвайте в менюто си. Точно както мазните храни, така и тези, които съдържат силни подправки, могат да ви създадат големи проблеми с панкреаса. Също така е необходимо да избягвате кафе и други напитки, които съдържат кофеин.

За пациентите с диагноза панкреатит се препоръчва да включват в диетата си ястия приготвени с ориз, салати, зърнени храни и хляб. Соеви храни  и мляко, могат да бъдат отличен източник на антиоксиданти, което предотвратява по-нататъшното увреждане панкреаса.

Въпреки всичко, каквато и диета да следвате, трябва да запомните, че преяждането е много вредно, особено за болните от панкреатит. Необходимо е да приемате малки количества храна, разделена за повече хранения. Това ще улесни процеса на храносмилане и ще затруднява по-малко функцията на панкреаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.