Парапети за покрив: видове, материали, монтаж

Гласувайте (1-5)

Външният вид и защитните свойства на покрива могат да бъдат подобрени чрез монтиране на т.н. парапет. Представлява ограждаща покрива конструкция, която ще гарантира безопасността на хората, излизащи на покрива или на улицата от сградата, ще скрие възможните естетически недостатъци на покрива и външните климатични възли и ще предпази покрива от въздействието на вятър и влага. В допълнение, парапетът може да бъде едно от изразните средства за дизайн на сгради.

Заслужава да се отбележи, че наличието на парапети на скатните покриви на сгради с височина над 10 м е предписано в изискванията „Пожарна безопасност на сгради и конструкции“. Парапетите често се монтират на плоски покриви и на сгради с по-малка  височина за да предпазят покрива от дъжд, сняг и вятър.

Основни елементи за защита от влага на покрива.

Парапетите са част от защитата от влагата на покрива, предпазвайки го от страничните ефекти на атмосферните влияния при ветровито време. Всъщност парапет е всяка защитна кота по периметъра на покрива. При плоските покриви се нарича още парапетна стена, изработена от тухла, бетон, шлакоблок, дебела стомана или комбинация от тези материали. Самият той е защитен отгоре от парапетна престилка.

От особена важност са така наречените уши за покрива. Този термин има две значения. Първо, тази комбинация от думи може да означава дренажни системи на покрива: улуци, фунии, водосточни тръби. Що се отнася до инсталирането на, да речем, пластмасови приливни покриви, това са системите, които се имат предвид. Наричат се също приливи и отливи, и те обикновено са от същия материал.

Парапетна конструкция.

Всеки парапет (или неговата защитна престилка) се състои от три части. Основната вертикална част на оформения елемент се нарича рафт. Хоризонталната защитна лента, монтирана отгоре на рафта, е отлив. В този контекст парапетната престилка е извивката, или по-скоро нейните елементи – надвеси, разположени строго перпендикулярно или под ъгъл спрямо равнината на рафта, и капкомери – завоите, отговорни за отстраняването на утайките, и разположени отстрани на парапета (ръбове на престилка). При валеж водата тече през покривни или балконски парапети към покривни фунии, които имат листови филтри и могат да поемат до 8 литра в секунда.

Когато разработвате дизайна на парапета, трябва да обмислите внимателно устройството за свързване на покрива към парапета, така че водата да не се натрупва.

Видове парапети за покрива.

Разглежданите конструкции се различават по:

Форма. В зависимост от конфигурацията на фасадата може да се използват следните форми на парапети: прави, радиални, къдрави или комбинирани. Всякакви промени в простата форма обикновено се постигат чрез използването на облицовки и декоративни елементи, изработени от стомана и сплави, PVC, цименто-пясъчни смеси.

Наклон. Самата стена на парапета почти винаги е строго вертикална, а горната му равнина е хоризонтална. Но други опции могат да бъдат продиктувани от архитектурното решение или обичайната необходимост, например монтаж на престилка с наклон или фронтон или парапет върху парапетната стена с наклон към покрива или към външната страна на фасадата на сградата.

Височина. При експлоатирани покриви на сгради над 10 м минималната височина на парапета трябва да бъде 1,2 м. На плоския покрив на сградата под 10 м, вместо парапет, може да се монтира декоративна метална ограда с по-малка височина. Височината на покрива на парапета трябва хармонично да се вписва в общите пропорции на сградата.

Защитните ленти за парапета (престилки) са изработени от метален лист с дебелина от 0,3 до 0,7 мм и могат да се различават не само по дизайн, но и по начин на закрепване.

Материали при изработка на парапети за покрив.

Както вече споменахме, рафтовете (парапетни стени) могат да бъдат направени от всякакъв високоякостен материал. Приливите и отливите (парапет-престилки) са изработени от блокове PVC, метал или чугунен стоманобетон. Всички използвани материали трябва да имат следните общи качества:

  • устойчивост на механични и химични влияния;
  • възможността за работа в широк диапазон от температури;
  • устойчивост на корозия;
  • разумна цена.

Материалът на рафта за парапети често се избира в съответствие с материала на фасадата на сградата и общата архитектурна концепция. По отношение на приливите има повече възможности за избор. Материалът за престилката за парапета може да бъде избран същият, като на покрива.

Алуминий. Евтин лек материал за изработване на уплътнения, изискващ оцветяване с цел повишаване на защитните свойства.

Стомана. Надежден и функционален материал. Широко се използва парапетно устройство, изработено от поцинкована стомана с по-висока устойчивост на корозия от алуминия. Стоманените отливки, подобно на алуминиевите, често са боядисани или емайлирани.

Мед. Скъп материал, характеризиращ се с висока производителност и естетически качества. Поради постепенното окисляване на медта, през годините по повърхността му се образува защитно покритие със зелен нюанс (меден оксид). Такива парапети могат да ви радват около сто години.

PVC. Некорозивен, лек, звукопоглъщащ материал, използван за покриване на парапетни метални приливи и отливи. PVC покритието е трайно и с високи естетически качества.

Монтаж на парапети за покрив.

Самото инсталиране на парапета не гарантира защитата на хората и покрива. Най-малката неточност при монтаж на парапета към покрива води до разхлабване и при грешен избор на материал може да се очаква възникване на корозия. Ето защо е изключително важно да поверите изработката на парапет за покрив на професионалисти. Преди да започнат работа, те ще направят точни изчисления на покривната площ, ще определят средногодишното количество валежи и водното натоварване на повърхността на сградата.

И още нещо, което не е за подценяване. За да монтирате парапети на покрива дори и на триетажна сграда, е необходимо скъпо оборудване. Закупуването му е напълно излишно, ако възложите работата на професионални монтажници.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.