Парите – произход и необходимост

Гласувайте (1-5)

Парите несъмнено са един изключително важен елемент в съвременния живот. Имало ли ги е винаги или не, откъде са се появили? Какви са били първите пари, как са изглеждали и защо сега изглеждат по този начин? Какво представляват електронните пари? Защо възниква биткойн като разплащателна система с отворен код? Какви са предимствата и недостатъците на виртуалната валута и криптовалутата? Как са защитени нашите пари, във всичките си разновидности?

Парите са едно от най-великите човешки изобретения. Техният произход според някои историци е от преди 3 000 г., според други – от около 7 000 г. преди новата ера. Предполага се, че са възникнали, когато в първобитните общества са се появили излишъци на продукти, които е можело да бъдат заменени с други необходими за обществата продукти. Исторически, в качеството им на облекчаващо средство за обмяна, те се използвали с променлив успех – кожи, животински продукти, глинени плочки, раковини, камъни, късове метал и т.н. Но за да служат в качеството си на пари, предметите е трябвало да получат общо признание както от купувачите, така и от продавачите като средство за обмяна.

Парите, известни още и като като финикийски знаци (по името на народа, за който се счита, че ги е въвел), са неизменна част в ежедневието на съвременния човек. Всеки ден ние всички ги използваме, за да задоволим своите обективно възникнали потребности. А колко от нас се замислят, давайки съответната сума за стока или услуга, всъщност каква стойност имат те? Кой въобще е определил себестойността на парите?

Това е въпросът, от който тръгват множество други, по-скоро хиляди други въпроси в съвременния живот.

Парите са онази „велика“ сила, символът на цивилизациите както в миналото, така и сега. Древни като огъня, дори и до ден днешен не се знае кой и как по-точно ги е сътворил. Но едно е сигурно – възникнали като раковини, късове мед, сребро или злато, придобили с течение на времето все по-абстрактна форма, финикийските знаци са част от нас вече повече от 25 века. Безспорен е фактът, че съвременните пари се „движат“ със скоростта на светлината. И по своята същност отдавна са се превърнали в най-могъщата финансова, политическа и обществена сила.

Независимо дали ни харесва, или не, темата за парите е една от най-актуалните теми в настоящият глобален свят. Поскъпване на тока, поскъпване на горивата, на храните, девалвацията на парите, предизвикана от световните финансови кризи, срива на световните борси, кризата, възникнала с настъпването на пандемията „COVID – 19“… Едва ли в магазина ще ни дадат вода или хляб само от добри чувства. Днес именно те представляват онзи мощен наркотик, без който човечеството не може. Вероятно те ще са и силата, която ще продължи да движи света, докато не бъде открито по-добро разменно средство…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.