Първи месец на бебето

Гласувайте (1-5)
Периодът на новороденото (неонатален период) започва с раждането на бебето и продължава до края на първия месец. През този период новороденото се приспособява към новите условия на извънутробния живот.

Безуслобните рефлекси
Бебето се ражда с формирани вътреутробно множество безусловни рефлекси, които му осигуряват по-лесното и добро приспособяване. Част от тях изчезват до края на третия месец. Някои от тях са:
• Зеничен рефлекс – веднага след раждането на бебето зеницата му се свива в отговор на въздействието на силна светлина, което е ориентир за нормално развит зрителен анализатор.
• Физиологичен рефлекс на Бабински – в отговор на дразнене с остър предмет близо до външната страна на ходилото на бебето, то разперва пръстчетата на крачето си.
• Рефлекс на Робинзон – при докосване на дланта на бебето с пръст се предизвиква свиване на пръстите на ръцете му. То „хваща“ толкова здраво, че може да бъде повдигнато. През второто тримесечие този рефлекс изчезва.
• Ориентировъчен рефлекс – бебето насочва погледа си към ярък източник на светлина.
• Рефлекс на Моро – ако дръпнем рязко пелената, върху която лежи новороденото, то вдига нагоре и настрани ръцете си.
• Сукателен рефлекс – при докосването до устните или кожата около тях новороденото започва да прави сукателни движения все пак има нужда от кърмене.

Веднага след раждането бебето реагира на светлинен дразнител, но слабо е развита способността на зрителния анализатор да се адаптира към светло и тъмно. При новороденото координацията на движенията на очите е несъвършена. Несъгласуваността в движенията на двете очни ябълки изчезва в края на втората седмица. В края на първия месец бебето започва да се вглежда в човек, надвесен над него.

Очите на бебето са относително големи – около 2/3 от големината на очите на възрастните, и са гълъбовосив цвят. Това се дължи на липсата на пигмент, който започва да се образува няколко седмици след раждането. Едва след първата година със сигурност може да се каже какъв цвят ще бъдат те. Слъзните жлези не са развити при раждането и затова новороденото до края на първия месец плаче без сълзи..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.