Пет съвета за млади пианисти

Пиано
Гласувайте (1-5)

Няма спор – пианото е труден инструмент и освен ако не сте млад гений, ще ви трябва доста време в репетиции, за да започнете да свирите класическа музика. За да не падате духом и за да продължите да свирите, ето пет съвета за вас, младите пианисти. Следвайте ги – сигурни сме, че ще ставате все по-добри и ден след ден ще осъзнавате истинската природа на музикалния инструмент – пиано.

 

Не се притеснявайте, че в началото свирите ритъм партии.

Те са много важни за вашето развитие, а колко по-бързо се научите да акомпанирате с цигулка или китара, толкова по-бързо ще развиете и личните си солови способности. Така че оценявайте вашия труд в ритъм секцията като също толкова важен за музиката.

Когато се налага да свирите с друг музикант и да акомпанирате, вземете музикалните ноти предварително и се упражнявайте върху тях.

Така по-лесно ще интерпретирате музиката за дуета, триото и т.н.

Едно от предимства на пианиста е, че неговата връзка с пианото е директна и не се налага да развира музикална памет в сравнение с цигулари, китаристи и други импровизатори.

Той седи на стол, музикалната пиеса е написана на нотите пред него. Затова е добре да се отделя внимание на усъвършенстването на свирене и четене на ноти едновременно.

Свирете с по-добри и опитни музиканти, правете дуети, свирете по трима.

Не се притеснявайте да учите постоянно нови неща. Когато свирите на пиано с по-опитни музиканти, те би трябвало да ви наставляват, особено ако са добронамерени, да проявяват нужното търпение към вас и да ви помогнат в развитието ви.

Изисквайте, когато свирите името ви да бъде споменавано редом с другите участници в концерта.

Нищо, че вие просто изпълнявате акомпанимент на пианото. Когато името ви се споменава като музикант, колкото и незначителна да ви се струва музикалната роля, то така трупате самочувствие и имате стимул да продължите да свирите.

Към всичко това можем да прибавим и най-важното – репетирайте, репетирайте, репетирайте! Това е ключ към музикален успех.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.