Подобрете здравето си с бягане и йога

Йога
Гласувайте (1-5)

Днес все повече се говори за заседнал начин на живот и затлъстяване.

По тази причина лекарите съветват за подобряване на здравето човек да се занимава с бягане  и йога.

Говорим за дейности, които ще помогнат за подобряване на  здравето като цяло. В съответствие с препоръките на Световната здравна организация, хората трябва да имат най-малко 150 минути на седмица физическа активност като вид спорт.

За съжаление, не всеки има желание или време да спазва такава препоръка.

Започнете да бягате – това е лесно, не е скъпо, важно е само да се създаде добър навик за тази физическа активност.

Бягането за разлика от упражненията в салона, създава илюзия за свобода сред начинаещите. На пръв поглед нищо сложно – ставаш, обуваш обувки за спорт и тичаш. От друга страна, опитите за бягане  на няколко километра без тренировки могат да доведат до травми, мускулни болки и други проблеми. По тази причина – не се изсилвайте, започнете просто за удоволствие, тичайте на малки дистанции и постепенно увеличавайте времето за бягане. Започнете с 10 минути на ден,  после с 20 минути, 30…

Резултатът се постига с помощта на промени в темпото. Ако нямате достатъчно мотивация да започнете да бягате, погледнете се в огледалото – харесвате ли фигурата си?

Може ли да изглеждате по-добре?

Ако нямате желание да тичате, поне вървете пеша. Разстоянието, което изминаваме всеки ден, също е физическа активност. Препоръчват се 10 000 стъпки – около час и половина физическа активност. За да следите изминатото разстояние, купете си фитнес гривна или свалете приложение на телефона си. Това действа стимулиращо, наистина.

Йога като спортна и духовна практика се радва на висока популярност. Защо? Поради ниската интензивност и способността да се променя натоварването, тя е подходяща за хора  за всяка възраст и ниво на обучение.

Като практика йога е достъпна за всеки. За да започнете занятия, при условие че нямате противопоказания, не е нужно дори да ходите във фитнеса – може да тренирате сами, само се нуждаете от постелка, удобни дрехи и желание.

Има  готови програми, които може да гледате онлайн и да спазвате инструкциите. Тези уроци по йога и медитация са с различни нива на сложност и продължителност (от 10 до 60 минути). Обикновено са с подходяща музиката. Всички упражнения се дават с подробни видео инструкции.

Но пък е и добра идея да се запишете на курс по йога. Така ще се постигнат още по-добри резултати и ще може да споделяте своите успехи с хора, които също посещават курса. Да отбележим, че има различни видове йога. Изберете този вид, който е подходящ за вас. Скоро ще усетите промяната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.