Подсладители и захар – разлики и кой е най-добрият избор

Гласувайте (1-5)

Много често не го осъзнаваме, но когато избираме ежедневно продукти, правим избор и какви подсладители влизат в организма ни. Пряко или косвено, изкуствени или естествени, те намират своя път в тялото.

Нужно е изключително внимание и добра информираност, за да направим правилния избор.

Най-често срещаните подсладители, на които попадаме, са захар, стевия, еритрол, малтитол и аспартам .

Захарта в чистата си форма се извлича от природни продукти, но най-често, преди да попадне в масовата продукция, тя преминава химически преработки. Процесът на рафиниране на бялата захар е поетапен, като се отнемат всички белтъци и полезни вещества от естествено извлечения сироп от захарната тръстика или цвекло.

Захарта енергизира организма, но за кратко, и буквално го пристрастява. Едновременно с това, без да ни дава нищо полезно, тя използва от собствените ни запаси от енергия и вещества, за да бъде преработена. Затова много често пълнеем от неуспешната й преработка и натрупване в организма.
Изключително важно е да внимаваме за количествата чиста захар, която приемаме, както и за захарите, съдържащи се в храните и напитките.

Подсладители с малко калории: Еритрол

Еритролът представлява изкуствен подсладител, който на вид е подобен на кристалната захар. Различават се сериозно по вкус, защото след поглъщане еритролът оставя в устата охлаждащо усещане. Той е сред най-използваните заместители на захарта от този тип. Предимствата му се крият в това, че има по-малко калории както от меда, така и от захарта. В хранителната промишленост го откриваме като добавка Е968 – така можете да го срещнете и на повечето етикети. Смята се, че е относително безопасен подсладител, но е възможно при предозиране да предизвика болки в корема и разстройване на стомашно-чревната система. В по-продължителен аспект е доказано, че може да предизвика сериозна умора и липса на желание за спорт, движение и изобщо – всякаква физическа активност.

Малтитол

Малтитолът е захарен алкохол и има около 75-90% от сладостта на бялата захар, както и почти идентични свойства. Захарните алкохоли се съдържат естествено в някои плодове и зеленчуци. Консумацията му не вреди на зъбите и това е една от причините да се използва в пастите за зъби, дъвките и водата за уста. Малтитолът има и по-малък ефект върху кръвната захар. Но той е въглехидрат и също има гликемичен индекс – хората с диабет е важно да си отбележат това при консумацията на продукти с него. Използва се в търговски продукти под търговски наименования като Lesys, Maltisweet и SweetPearl.

Аспартам

Може би най-известният изкуствен подсладител в света. Той е изцяло синтетичен и е около 200 пъти по-сладък от захарта. Въпреки че спада към подсладителите, които са нискокалорични, това далеч не значи, че е полезен.

Аспартамът може да се срещне още с имената Saccharin, Equal, Nutrasweet, Monsanto, Searle, Equal Measure, Spoonful, Canderal (E951). Той е сред най-изследваните подсладители и резултатите от тези проучвания карат мнозина да го наричат „сладък убиец“. Причината – при дълготрайна консумация на продукти, в които присъства аспартам, се наблюдава отделяне на вредни вещества в мазнините на тялото. Така те трайно остават и влияят на организма отрицателно. Освен че пречат на мастните клетки да се разградят, изследвания твърдят, че аспартамът имитира някои болести и може да причини още почти 100.

Естествени подсладители: Стевия

Stevia rebaudiana е растение, което е член на семейството на хризантемите.  Разликата между стевията, която купуваме от магазина, и стевията, която можем да отглеждаме у дома, е значителна. Подсладителите със стевия съдържат рафиниран екстракт от листа на стевия, известен като rebaudioside A (Reb-A). В този вид продуктите със стевия вече са годни за консумация, тъй като Reb-A е около 200 пъти по-сладък от трапезната захар и не е възможно да се консумира директно.

Кой е най-добрият избор за подсладител?

На фона на информацията за всички гореописани подсладители, няма как да не се запитаме какво е полезно да консумираме, за да бъдем здрави и едновременно с това – да не се лишаваме от сладостта в живота си?

Отговорът е лесен и е открит преди десетилетия, но мнозина го преоткриват в новия век. Той носи името стевия.

Немският продукт стевиола е естествен подсладител, който се предлага на таблетки, прах или сироп (дори в комбинация с ванилия за аромат). Безвредна е и макар да няма същия аромат като захарта, компенсира със здравословните си ползи за организма. Тя помага при процеса на отслабване, регулира нивото на кръвната захар и понижава кръвното налягане. Подходяща при състояние на диабет или при спазване на нисковъглехидратна диета.

И не забравяйте – грижете се за здравето и здравословното си меню ежедневно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.